МІТТАЛісти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МІТТАЛісти

Фондовий ринок
844
"Арселорміттал Кривий Ріг" - одне із найбільш капіталізованих підприємств України. Однак його особливістю є не тільки мінімальна присутність зовнішнього фінансування, але і відсутність інтересу до акцій комбінату торговців цінними паперами.
Головна відмінність від більшості меткомбінатів і переваг "Арселорміттал Кривий Ріг" - у наявності власної сировинної бази і коксохімічного виробництва. Діючи як єдиний виробничий комплекс, комбінат буде здатний працювати з високою нормою рентабельності при будь-якій ринковій кон'юнктурі", - говорить старший економіст відділу інвестиційного консалтингу компанії "Юпрас Капітал" Олександр Макаров.
"Арселорміттал Кривий Ріг" входить у найбільшу міжнародну сталеливарну корпорацію. Це гарантує йому відсутність проблем зі збутом. На відміну від ряду українських меткомбінатів, компактно розташованих у центрі міст, "Арселорміттал Кривий Ріг" має у своєму розпорядженні резерви для розширення виробничих потужностей. Насамперед мова йде про доступну територію під будівництво нових об'єктів. Слабка сторона комбінату - застаріле обладнання і технологічна схема виробництва.
До чверті металу виплавляється в мартенах, а вся заготівля провадиться на блюмінгах, що веде до більш високих витрат по другому і третьому переділу. До умовно негативної сторони можна віднести монопродуктність підприємства. Побудований у радянський період, відповідно до теорії концентрації виробничих потужностей, що діяла на той момент, меткомбінат випускає тільки арматури і катанку.
"Втім, у цей час попит і вартість довгого прокату тримаються на високому рівні. Незважаючи на падіння попиту і цін на арматури і катанку восени цього року, весняне зростання цін у цілому компенсує втрати другої половини року. Висока будівельна активність у світі гарантує комбінату гарні перспективи на найближчі кілька років", - вважає Олександр Макаров.
У той же час для металургії характерні високі галузеві ризики: попит на світовому ринку сталі чутливий до економічних циклів, що викликає істотні коливання цін як на продукцію, так і на сировину, до того ж рівень конкуренції на ринку досить високий, виробничий процес - капіталомісткий. Слабкими сторонами українського металургійного комплексу є технологічна відсталість, більша енерго- і матеріалоємність виробництва, обмежений і традиційний асортименти продукції, у якому переважає продукція з низькою доданою вартістю, а також незначний обсяг внутрішнього ринку металу, що робить підприємства галузі залежними від зовнішньоекономічної кон'юнктури і торговельних обмежень.
Серед основних сильних сторін вітчизняної чорної металургії в цілому можна виділити наявність недорогих сировинних ресурсів (залізна руда і кокс), розвинену інфраструктуру, а також дешеву робочу силу. До факторів, які підтримують високі рейтинги вітчизняних металургійних компаній, варто також віднести досить консервативну політику залучення зовнішніх джерел фінансування. Основні можливості галузі - це зниження собівартості, розширення асортиментів і підвищення якості продукції внаслідок проведення комплексної модернізації виробничих потужностей. Керівництво "Арселорміттал Кривий Ріг" заявляло про плани збільшити виробництво сталі до 12 млн тонн. Великі запаси залізної руди дозволяють розширити виробництво ЖРС, частково забезпечуючи східноєвропейські заводи групи ArcelorMittal. Виведення нових коксових батарей на планову потужність до другого кварталу 2008 року дозволить істотно скоротити закупівлі коксу, а будівництво нових прокатних потужностей з випуску плоского прокату - диверсифікувати збут. Основними загрозами для вітчизняних металургійних підприємств є погіршення кон'юнктури на світовому ринку, а також зростання цін на енергоносії.
У той же час експерти відзначають різнорідність групи ArcelorMittal, і зокрема - відставання "Арселорміттал Кривий Ріг" по декількох показниках (всі дані 2006 року). Приміром, чисельність персоналу всієї групи становить близько 320 тис. чоловік, з них на "АМКР" працюють 54 тис., або 16,9%. При цьому по виплавці сталі "АМКР" забезпечив усього 5,9% результату групи (близько 7 млн. тонн із 117 млн. тонн). Таким чином, на кожного працівника ArcelorMittal у рік виплавляється (за нашими оцінками) 366 тонн сталі, на працівника "АМКР" приблизно в три рази менше - 128 тонн. Кульгає й екологія: "АМКР" уже вкладає і буде змушений вкладати більші кошти в модернізацію виробництва.
Єдиний спонсор Головним стратегічним партнером групи ArcelorMittal у всіх країнах Східної Європи є Європейський банк реконструкції та розвитку. У квітні 2006 року ЄБРР надав "Арселорміттал Кривий Ріг" 200 млн дол. з метою сприяння в модернізації технології, підвищення продуктивності та ефективності використання енергоресурсів. Надання кредиту базується на попередньому досвіді співробітництва банку і компаній групи ArcelorMittal у країнах діяльності ЄБРР. Крім сприяння в реорганізації застарілих і фінансово слабких заводів у Казахстані та Румунії, ЄБРР також надавав кредити для заводів компанії групи в Боснії та Герцеговині та у Республіці Македонії з метою підвищення енергоефективності. За словами директора ЄБРР в Україні Камена Захарієва, кредит ще не погашений, але для ЄБРР головне те, що гроші вже повністю освоєні, що в Україні найчастіше є проблемою.
"Звичайно, у такої великої компанії, як ArcelorMittal, вистачає і власних коштів, але своїми кредитами ми намагаємося не тільки внести гроші, але і впровадити технології, щоб підштовхнути компанію в правильному напрямку", - відзначає Камен Захарієв.
За заявами керівництва "Арселорміттал Кривий Ріг", до 2012 року підприємство готує масштабні інвестиції в розмірі більше 1 млрд дол. Перебуваючи в тепличних умовах іноземної групи, мотивації для виходу на іноземний ринок у компанії не було. Таким чином, розміщень ADR і GDR підприємство не проводило. Не планує компанія і проведення IPO.
Під наглядом
Окремим питанням протягом двох років можна винести взаємини Фонду державного майна в особі Валентини Семенюк і іноземних власників "Криворіжсталі". Усе починалося з так званих інвестиційних зобов'язань, узятих інвесторами при покупці. Публічність продажу "Криворіжсталі" змушує Семенюк невпинно стежити за виконанням всіх цих обіцянок. Нерідко доходить навіть до курйозів.
Приміром, останню вересневу перевірку голова адміністрації по кадрам і зв'язкам із громадськістю "Арселорміттал Кривий Ріг" Франк Паннір прокоментував у такий спосіб: "Ми дуже раді тому, що перевірка пройшла на такому високому рівні. Представники комісії виїжджали на місця, до акту перевірки прикладено 878 документів, що підтверджують виконання наших інвестзобов’язань. Але Фонд держмайна України зміг пред'явити нам тільки одну претензію - введення в експлуатацію унікального в Україні полігона для поховання промислових і будівельних відходів виробництва з порушенням строків. Полігон - побудований, підписаний Акт робочої комісії про готовність закінченого будівництвом об'єкта для пред'явлення державної приймальної комісії. Але... комісія ФДМУ не взяла до уваги цей факт. Ми завжди з величезною повагою ставимося до законів України і зобов'язані їх виконувати. Ми навіть не акцентуємо увагу громадськості на той факт, що відповідно до пункту 15 Постанови Кабінету Міністрів України №1243 від 22.09.2004 року "Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів" строк, установлений для прийняття побудованого об'єкта державною приймальною комісією, не входить у загальний строк будівництва об'єкта".
Майбутнє паперів
Ще рік назад, задаючи інвестиційним аналітикам питання, що робити з паперами криворізького заводу, можна було почути єдину відповідь - купувати. Із приходом іноземного інвестора міноритарні акціонери планували істотно збільшити свої прибутки. Сьогодні на те ж питання відповідь далеко неоднозначна: від невпевненого "тримати" акції до однозначного "продавати". "За прогнозами показників 2007 року, мультиплікатори становлять: P/S - 3,5 (середньозважений по капіталізації для України - 2,2, потенціал падіння: -36%); EV/EBITDA - 11,6 (9,6 й -17%); P/E - 16,6 (14,8 й -11%).
На відміну від інших українських "сталеварів" - "Азовсталі", Єнакіївського метзаводу та Алчевського меткомбінату - ми не бачимо істотного потенціалу зростання продажів у наступному, 2008 року, і вважаємо нинішню завищенність капіталізації невиправданою. Інші українські виробники сталі в коротко- і середньостроковій перспективі здаються більш вигідними для вкладення", - аргументує свою думку старший аналітик ІФГ "Сократ" Дмитро Хорошун.
Звідки фінансування?
Нарендра Чодері, генеральний директор "Арселорміттал Кривий Ріг"
Як здійснюється фінансування компанії "Арселорміттал Кривий Ріг" у рамках групи ArcelorMittal? Як проходить процес узгодження?
Наша політика побудована таким чином, що весь прибуток, що одержує "Арселорміттал Кривий Ріг" ми інвестуємо в подальший розвиток компанії. У випадку якщо потрібні додаткові кошти - ми звертаємося за ними в групу ArcelorMittal. Якщо і після цього грошей не вистачить, тоді будемо просити в банках. Але грошей у нас досить.
Я є главою одного з підрозділів ArcelorMittal, і моє завдання - зробити в Україні виробництво рентабельним. У групі ArcelorMittal наді мною ще є два вищі органи. Вищим органом вважається рада директорів, а між радою директорів і мною існує ще проміжний орган - керівник групи (рада менеджерів по регіонах. - Ред.). Я направляю їм свої пропозиції (щодо фінансових намірів. - Ред.) і я повинен захистити ці пропозиції.
Якщо це в межах повноважень ради керівників - вони їх схвалюють, якщо ні - направляють раді директорів.
Скільки всього коштів було вкладено групою ArcelorMittal в українську "Криворіжсталь"?
Наприкінці 2005 року ми купили акції за $4,38 млрд. На підприємстві існують три види витрат: поточні витрати, капітальні інвестиції і капітальний ремонт. Капремонт і поточний ремонт вважаються як витрати, капітальне будівництво - як інвестиції. Усього в 2006-2007 роках ми витратили біля $440 млн.
Думка експерта
Дмитро Мірошник, начальник відділу рейтингів промисловості і сфери обслуговування рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг":
Чорна металургія є базовою галуззю економіки України і забезпечує до 30% ВВП країни, а також більше 40% валютних надходжень. На думку агентства, українські металургійні компанії характеризуються достатньою кредитоспроможністю, що відображається у високих рівнях їхніх кредитних рейтингів. На сьогоднішній день агентством у секторі ГМК привласнені кредитні рейтинги більш ніж десяти підприємствам і борговим інструментам, і всі ці рейтинги мають інвестиційний рівень. Зокрема, агентство привласнило рейтинги таким компаніям, як ВАТ "Єнакіївський металургійний завод" (uaBBB прогноз "позитивний") і ВАТ "ММК ім. Ілліча" (uaAA- прогноз "стабільний"), а також виробникам труб ВАТ "Харцизький трубний завод" (uaAA- прогноз "стабільний"), ЗАТ "Нікопольський завод сталевих труб "Ютіст" (uaBBB прогноз "стабільний").
ВАТ "Арселорміттал Кривий Ріг" не входить до числа клієнтів РА "Кредит-Рейтинг", кредитний рейтинг по національній шкалі відсутній. Основними конкурентними перевагами "Арселорміттал Кривий Ріг" є наявність у підприємства власної сировинної бази, відносно низький рівень витрат, а також доступ до зовнішніх ринків і можливість одержання фінансової підтримки з боку материнської компанії.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас