За межею досяжного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За межею досяжного

535
Голова правління "Укртелекому" Георгій Дзекон схиляється до оптимістичних оцінок перспектив зв'язку третього покоління.
Найбільший оператор фіксованого зв'язку "Укртелеком" оголосив про комерційний запуск своєї мережі зв'язку третього покоління під торговельною маркою Utel. Тарифи на інтернет в оператора виявилися найнижчими на ринку. У той же час голосові послуги трохи дорожчі, ніж в інших мобільних операторів. Оцінити якість нового виду зв'язку так і не вдалося - мережа поки не працює.
Послуги зв'язку третього покоління (3G) будуть надаватися під торговельною маркою Utel, що належить компанії "Утел" (філія "Укртелекома", на базі якого будується 3G-мережа). Технологія 3G дозволить одержати доступ до інтернету зі швидкістю до 3,6 Мбіт/сек, що дає можливість здійснювати відеодзвінки, а також дивитися на мобільному телефоні відео в режимі реального часу. Для порівняння: максимальна швидкість за технологією EDGE, що використовують GSM-оператори, становить 400 Кбіт/сек. Зараз мережа компанії працює в Києві, Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Донецьку і Львові. В інших містах абоненти компанії будуть користуватися стандартними послугами GSM-мережі в роумінзі компанії "Українські радіосистеми" (ТМ Beeline).
Маркетингова стратегія "Укртелекому", схоже, робить ставку на послуги доступу до мережі інтернет. Вартість передачі даних в Utel складе 10-70 коп. за 1 Мб залежно від тарифного плану. Для порівняння: середня вартість тарифу в GSM-операторів - 5 грн за 1 Мб. А от голосові послуги в Utel дорожчі середньоринкових: хвилина розмови дзвінка на мережі інших операторів коштує від 70 коп./хв. (у середньому по ринку 50 коп./хв.), а для внутрімережних дзвінків, у тому числі на номери абонентів фіксованої мережі - 25-35 коп./хв. (середньоринковий тариф на внутрішньомережеві дзвінки - 10 коп./хв.).
За словами голови правління "Укртелекому" Георгія Дзекона, до кінця року компанія планує підключити близько 10 тис. абонентів, а за перші два роки роботи - 500 тис. абонентів. У компанії розраховують, що середньомісячний прибуток від одного абонента (ARPU) приблизно у два рази перевищить середній показник на ринку і складе $15. "Роблячи такий прогноз, ми розраховуємо, що абоненти будуть активно користуватися послугами передачі даних",- відзначив пан Дзекон. За даними учасників ринку, послуги передачі даних у найбільших GSM-операторів у структурі ARPU зараз займають не більше 5%.
Інвестиції компанії в побудову мережі склали 760 млн грн, а на розвиток технології в 2008 році заплановані вкладення порядку 730 млн грн. Продавати стартові пакети компанія має намір у власних сервісцентрах, а також через дистриб’юторів. "У наступному році ми плануємо побудувати власну мережу з 50 сервісних центів",- говорить директор з маркетингу і продажів послуг "Утел" Олена Мініч.
Генеральний директор компанії "Телесистеми України" (надає послуги зв'язку третього покоління за технологією CDMA 800) Віталій Ворожбит позитивно сприйняв новину про запуск конкурента. "Просувати послуги третього покоління поодинці дуже складно. Наше спільне завдання - просування і популяризація ідеї зв'язку третього покоління. Конкуренції на цьому ринку поки що нема",- сказав пан Ворожбит.
Перевагою "Укртелекому" є його монопольне володіння UMTS-ліцензією. Національна комісія регулювання зв'язку (НКРЗ) планує провести конкурс щодо видачі ще трьох ліцензій, однак цей процес заморожений через те, що необхідний радіочастотний ресурс зайнятий Міністерством оборони. Незважаючи на те, що влітку Кабмін затвердив план конверсії частот, НКРЗ не може почати аукціон, тому що президент своїм указом призупинив повноваження глави і декількох членів комісії.
У НКРЗ вважають, що ліцензійна монополія "Укртелекому" збережеться ще мінімум півроку. "Є ряд перешкод, які заважають провести конкурс з видачі нових ліцензій: судова заборона на проведення засідань, указ президента, а так само те, що Міноборони дотепер не може обґрунтувати вартість проведення конверсії,- говорить член НКРЗ Володимир Олійник.- З огляду на ці фактори, я вважаю, що перша ліцензія буде видана не раніше березня-квітня наступного року".
"Укртелеком" надав кореспондентові SIM-карту Utel, але оцінити переваги зв'язку 3G не вдалося. На дисплеї телефону з'явився напис Вeeline UA. Однак всі спроби подзвонити з номера або на номер Utel не увінчалися успіхом. У прес-службі "Укртелекому" повідомили, що, "можливо, це технічні неполадки". У сервісному центрі Utel зафіксували претензію кореспондента, пообіцявши зв'язатися найближчим часом. На момент здачі номера ніхто так і не зв'язався.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас