На оформлення субсидій вінничани витрачають хвилину замість місяця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На оформлення субсидій вінничани витрачають хвилину замість місяця

Енергетика
138
Як здешевити тарифи і при цьому модернізувати ЖКГ? Про це під час прес-конференції у Києві розповідав мер Вінниці Володимир Гройсман. На його думку, все, що стосується оплати житлово-комунальних послуг, має здійснюватися в умовах реальної економіки - через пониження адміністративних витрат, залучення інвестиційних фондів тощо.
"Тарифи мусять мати економічне обґрунтування", - переконаний Володимир Гройсман. Він розповів, що "забрав" у ЖЕКів право нараховувати кошти за житлово-комунальні послуги. Це все тепер здійснюється через Єдиний розрахунковий центр. При цьому враховуються усі категорії споживачів: із індивідуальним опаленням, із бойлерами, лічильниками.
Тепер за гарячу воду й обігрів помешкання споживачі платять безпосередньо підприємству, а не через ЖЕК, як це було раніше. До речі, за подібним принципом працює з 2001 року і Державне підприємство "Вінницькі теплові мережі" .
До оформлення прямих розрахунків ЖЕКи постійно порушували договори, залишаючи частину грошей собі. Люди сплачували кошти, але до тих, хто безпосередньо надає послуги, не доходили. Нова схема оплати дозволяє здійснювати двосторонній контроль. Із одного боку, підприємство може чітко відстежити по кожному споживачу, скільки той використав тепла і за скільки розрахувався. Але й споживач може поскаржитися на неякісні послуги й на основі договору звернутися до суду.
Що стосується вартості цих тарифів, то, за словами Володимира Гройсмана, місцева влада "не може зняти тарифи за житлово-комунальні послуги, але здатна побудувати економічний розвиток міста таким чином, щоб громадяни мали змогу оплачувати ці тарифи". Не можна штучно занижувати тарифи. Якщо послуга коштує 2 гривні, то не рентабельно відпускати її за 1,5 гривні. Адже чим потім платити зарплату працівникам підприємства, де взяти кошти на ремонт мереж? Популістське стримування тарифів може призвести до серйозних збитків, а то й занепаду підприємства.
Який вихід? Платити, переконаний мер, а для малозабезпечених оформляти субсидії. Тим паче, що наразі у Вінниці не потрібно місяць збирати довідки на субсидії та вистоювати в чергах. Завдяки Єдиному розрахунковому центру на оформлення субсидій йде всього кілька хвилин.
У 2007 році для оформлення цього виду допомоги на житлово-комунальні послуги потрібно всього 8 довідок, які в людини, як правило, є на руках. Це паспорти для дорослих, свідоцтва про народження для неповнолітніх, пенсійні посвідчення для пенсіонерів; трудові книжки (для непрацюючих);довідки про склад сім’ї, про доходи для всіх працездатних членів сім’ї за останні шість місяців, для пенсіонерів МО, УМВС - довідка про розмір пенсії за попередні шість місяців, з/т, аліменти, стипендії; попереднє повідомлення про надання субсидії; ідентифікаційний номер; довідка зі школи для учнів 9-11 класів.
Таким чином, субсидій без проблем може отримати будь-яка людина, яка має на це право. У минулому році субсидії на житлово-комунальні послуги отримали більше 16 тис. осіб, у цьому році, на думку мера, ця цифра має зрости.
Отже, завдяки запровадженню нової системи вирішиться проблема збирання довідок та проблема черг під кабінетами управлінь. У Вінниці біля 400 тис. населення і "Я хочу, щоб вони жили в комфорті" - каже мер Володимир Гройсман.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас