Нафта штурмує позначку 100 дол. за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта штурмує позначку 100 дол. за барель

Енергетика
324
Відразу після зниження ставки ФРС 31 жовтня ціни на нафту ринулися до нового психологічного бар'єра - $100 за барель.
Учора вранці грудневі ф'ючерси на нафту WTI коштували $96,24, і хоча до вечора пішло зниження до $92-94, аналітики впевнені в тому, що в листопаді межу $100 за барель буде подолано. На користь зростання цін грають навіть фактори, зазвичай провокуючі зниження, хоча деякі аналітики припускають, що коридор $80-90 за барель і є баланс попиту і пропозиції, який ринок активно шукає.
Ціни на нафту вже в найближчі дні можуть перетнути і психологічну позначку в $100 за барель, і історичний максимум $101,7 (з урахуванням інфляції в США), встановлений в 1980 році після ісламської революції в Ірані. Останній пік цін (грудневі ф'ючерси на WTI на біржі NYMEX - $96,24 за барель американської WTI) зафіксований на цьому тижні, після того як зненацька з'ясувалося, що запаси нафти в США трохи менші, ніж очікувалося. Втім, учора ціни були вже нижчі - у діапазоні $92-94 за барель. Зниження, як і підвищення, носило кон'юнктурний характер. Зростання відбувалося на тлі опублікованої 31 жовтня статистики про запаси, що скорочуються, палива в США, падіння - після того, як стало зрозуміло, що ураган Ноель, що торкнувся Гаїті, Домініканської Республіки та Куби, пройде мимо Флориди і Луїзіани та не становить небезпеки для нафтопереробної інфраструктури США.
Більшість опитаних інформаційними агентствами аналітиків або впевнені в тому, що планка в $100 за барель нафти в найближчі дні впаде, або "не виключають" цієї можливості. Як причини називають вже буквально все що завгодно: від геополітичної напруженості і сезону ураганів у Мексиканській затоці до динаміки курсу пари євро-долар. Останнім часом практично будь-які новини, навіть, здавалося б, на користь зниження цін, ведуть до їхнього підвищення. Останній стрибок цін відбувся на тлі збільшення квот ОПЕК на видобуток нафти (з 1 листопада 2007 року вони виросли на 500 тис. барелів у день). Найпоширеніший коментар - "цього занадто мало для того, щоб збити ціни, тому ціни повинні зростати". Більше того, ціни на WTI 31 жовтня виросли на тлі зниження ставки ФРС, пов'язаного із прийдешнім уповільненням економіки США - найбільшого у світі споживача енергоресурсів.
У більш довгострокових прогнозах економісти обережніші. Справа не тільки в невдалій передісторії прогнозів - ціни на нафту десятиліттями залишаються найменш передбачуваним параметром світової економіки, але й у крайній невизначеності факторів, що на них впливають. Побудова будь-яких моделей, що ґрунтуються на майбутній динаміці попиту та пропозиції, практично безглузда.
Популярність здобувають прогнози, засновані на інших підходах. В останньому огляді ринків сировини Goldman Sachs, наприклад, передбачається досягнення ринком нафти рівноваги в межах нинішнього рівня цін. Аналітики відзначають, що історично ціни на нафту високі під час інвестпідйому в галузі, потім іде період зниження. Нинішній бум інвестицій у нафтову галузь триває вже шість років - приблизно стільки ж тривали попередні цикли. Навіть якщо планка в $100 буде подолана (що, на думку Goldman Sachs, цілком можливо), у перспективі від 3 до 12 місяців прогноз цін нафти, що дається аналітиками, - $80-86 за барель.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас