Іванов: РФ готова захистити інтереси російського бізнесу в ситуації навколо Кременчуцького НПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іванов: РФ готова захистити інтереси російського бізнесу в ситуації навколо Кременчуцького НПЗ

Енергетика
256
Перший віце-прем'єр РФ Сергій Іванов заявив, що Росія не залишить без уваги рейдерське захоплення Кременчуцького нафтопереробного заводу (НПЗ, Полтавська обл.), значна частка акцій якого належить російським інвесторам.
"Я вважаю, що цей інцидент є кричущим фактом, і ми не можемо залишити його без уваги, оскільки вже досить давно захист інтересів російського бізнесу за кордоном є і буде одним із пріоритетів нашої політики", - сказав Іванов, відкриваючи в п'ятницю засідання урядової комісії із промисловості, технологій і транспорту.
"Зовсім також очевидно, що захоплення Кременчуцького НПЗ, у якому є присутньою значна частка російського капіталу, перебуває за межею закону і може бути кваліфіковано тільки як збройне рейдерство або, говорячи простою російською мовою, свавілля", - підкреслив перший віце-прем'єр.
За його словами, "у цій ситуації викликає здивування бездіяльність української влади". "Я сподіваюся, що цій бездіяльності буде покладено край. Взагалі ж зміна влади не означає безвладдя, і дуже розраховуємо на те, що ситуація буде нормалізована", - сказав Іванов.
Як підкреслив перший віце-прем'єр, "також зовсім очевидно, що те, що відбулося. завдало вже очевидних і істотних збитків відносинам російських інвесторів з їх українськими колегами".
Іванов попросив главу Мінпроменерго РФ Віктора Христенка відслідковувати розвиток ситуації і доповідати. "Будемо приймати рішення", - підкреслив перший віце-прем'єр.
У свою чергу Христенко відзначив, що завод був побудований в 70-і роки винятково під переробку поволзької високосіркової нафти, з 1995 року уряд Татарстану s "Татнафта" (РТС: TATN) досягли домовленості з урядом України про спільну роботу на цьому заводі. "Але, навіть після цього ситуація була не дуже стійкою", - сказав міністр.
За його словами, останнім часом на базі рішення одного з районних судів України, незважаючи на наявність рішення Верховного суду цієї країни, "група товаришів вогневою підтримкою по суті захопила підприємство".
"При цьому на сьогоднішній день підприємство і його фінансові потоки управляються цією групою осіб, що не має стосунку до акціонерів", - сказав Христенко.
"У цьому сенсі ситуація досить зухвала, і, безумовно, вона не може не позначитися на діяльності підприємства. І, на наш погляд, українська влада, в сміру того, що вона володіє 43% акцій, має підстави знайти гідний вихід із цієї ситуації", - підкреслив міністр.
За його словами, "Татнафта" у своїх правах акціонера реально обмежена". "Методи "Маски-шоу" середини 90-х років абсолютно неприйнятні для врегулювання подібних ситуацій", - сказав Христенко.
Іванов поцікавився, чи ведеться зараз "Татнафтою" поставка нафти на це підприємство. "Татнафта" прийняла рішення не відвантажувати нафту", - відповів Христенко.
Він повідомив, що "Татнафта" поставляла до 6 млн тонн нафти на рік, за поточний рік поставила приблизно 4 млн тонн, і вона є основним постачальником сировини.
Христенко висловив думку, що в інших російський компаній-постачальників нафти не виникне інтересу до поставок сировини на це підприємство до врегулювання конфлікту.
Перший віце-прем'єр також відзначив, що Кременчуцький НПЗ забезпечує до 40% потреби України в бензині.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас