Швеція шукає альтернативний маршрут Nord Stream — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швеція шукає альтернативний маршрут Nord Stream

Енергетика
195
Швеція, морською територією якої з Росії в Німеччину планується прокласти Північно-Європейський газопровід, чекає від оператора проекту Nord Stream пропозицій щодо альтернативних маршрутів газопроводу, говориться в повідомленні шведського міністерства у справах навколишнього середовища.
"Щоб уряд зміг сформувати власну думку про екологічний аспект проекту, потрібна повна інформація, у якій би основний маршрут порівнювався з іншими можливо і кращими з екологічної точки зору. Тому в оцінці впливу газопроводу на навколишнє середовище Балтійського моря варто вказати такі альтернативні маршрути", - наводить РІА "Новини" цитату із прес-релізу слова глави міністерства Андреаса Карлгрена.
Міністр Карлгрен відзначає, що маршрут газопроводу у шведській економічній зоні - у Балтійському морі і поблизу берегів острова Готланд - проходить у місцях, вразливих з екологічної точки зору. Таких, як природоохоронний район "Натура 2000" і місця поховання мін і хімічної зброї.
"З інформації Nord Stream випливає, що більш східний шлях газопроводу дозволив би більшою мірою уникнути екологічних проблем і ризиків. Які це інші маршрути, можливі з погляду навколишнього середовища, а також чому обрано даний маршрут - відповідь залишається за Nord Stream", - розповів Карлгрен.
"Як тільки до нас надійде заявка, ми маємо намір вивчити її уважно, виходячи зі шведського законодавства і міжнародних конвенцій. Вплив газопроводу на чутливе навколишнє середовище Балтійського моря буде ретельно перевірено", - підкреслив міністр.
Газопровід Nord Stream, що повинен з'єднати Росію і Німеччину по дну Балтійського моря, пройде в економічній зоні Фінляндії, Швеції і Данії. Дозвіл на будівництво повинні дати уряди цих країн. Усім їм були направлені повідомлення про намір будувати трубу і проведені консультації, що випереджають підготовку доповіді про вплив проекту на навколишнє середовище.
Улітку майбутню трасу вивели зі спірної ділянки економічної зони Польщі. Продовжують кампанію проти Nord Stream і країни Прибалтики. За повідомленням "Комерсанта", Естонія направила лист країнам ЄС, які мають вихід на Балтику, із закликом відмовитися від підтримки Nord Stream по дну моря і розглянути наземний маршрут.
Як говорять експерти, в 1997-1998 роках вже пророблялися всі маршрути Nord Stream, у тому числі сухопутний - територією Фінляндії і Швеції. Морський варіант був обраний як "найбільш короткий та економічно вигідний".
Першу нитку газопроводу довжиною близько 1,2 тисячі кілометрів з річною пропускною здатністю 27,5 мільярда кубометрів планується запустити в 2010 році. Російський "Газпром" контролює 51% Nord Stream.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас