НБУ виступає за створення профільної структури для розвитку фондового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ виступає за створення профільної структури для розвитку фондового ринку

Валюта
198
Для завершення реформування фондового ринку в Україні необхідно створити профільну структуру при Міністерстві фінансів або Міністерстві економіки, вважає заступник глави Національного банку України (НБУ) Олександр Савченко.
"Ми застрягли на рівні 1994-1995 років... Я б рекомендував або створити окремий комітет, або виділити окрему позицію в структурі Мінекономіки або Мінфіну і дати завдання завершити структурні реформи з фондового ринку", - сказав Савченко під час засідання "круглого столу" на тему "Україна в глобалізуючому світі: межі економічного росту, який пройшлов у Києві.
Говорячи про проблеми інтеграції України у світову економічну систему, Савченко виділив необхідність переходу країни до нової монетарної політики, а також підготовку гривні до повної конвертованості.
Заступник глави НБУ пояснив, що суть нової монетарної політики полягає в тому, що уряд і центральний банк країни концентрують зусилля для досягнення певного темпу інфляції. При цьому він підкреслив, що перехід до нової монетарної політики в Україні можливий тільки за умови тривалого періоду політичної стабільності і при наявності чіткої урядової бюджетної доктрини.
Крім того, Савченко відзначив, що НБУ в цей час сконцентрував на собі всі валютні ризики, але має намір скоротити тиск з їх боку. "Ми хочемо в перспективі ці ризики розподілити пропорційно між всіма суб'єктами: і урядом, і бізнесом, і банками", - сказав Савченко.
Крім того, за його словами, Україні варто не допускати сильної волатильності курсу, оскільки це шкодить розвитку економіки, але не перешкоджати певним курсовим змінам з урахуванням ринкових тенденцій. "Напевно така курсова політика буде очікувати Україну надалі. Тобто: допускається зміна курсу, але дуже модифікована, обережна і в правильному напрямку", - підкреслив Савченко.
Він також висловив думку, що істотні зовнішні державні залучення можуть бути досить небезпечними для розвитку економіки: Нацбанк рекомендував уряду зосередитися на істотному потенціалі внутрішнього ринку запозичень.
При цьому Савченко відзначив, що Україна вже доросла рівня країн, які можуть експортувати капітал".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас