ВБ рекомендує новому Кабміну реалізувати стратегію "швидких виграшів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВБ рекомендує новому Кабміну реалізувати стратегію "швидких виграшів"

Казна та Політика
207
Новий уряд України повинен реалізувати "стратегію швидких виграшів". Про це заявив сьогодні на прес-конференції головний радник представництва Всесвітнього банку (ВБ) в Україні Мартін Райзер.
Зазначена стратегія передбачає, насамперед, прийняття нового закону про держзакупівлі, оскільки чинний закон "ганьбить міжнародну репутацію України" і викликає величезні втрати бюджету, пояснив М.Райзер. Крім того, "стратегія швидких виграшів" передбачає прийняття нового закону про акціонерні товариства, що дозволить урегулювати питання корпоративного управління і підвищити довіру іноземних інвесторів до України, третім кроком стратегії ВБ є своєчасне прийняття державного бюджету України на 2008 р.
Дані рекомендації ВБ не є новими, тому що вони вже були дані Кабінетам міністрів зразка 2005 р. і 2006 р., однак так і не були реалізовані.
За прогнозами ВБ, в 2008 р. погіршиться ситуація на світових ринках для українського експорту, знизиться зростання реального ВВП. У зв'язку з несприятливими зовнішньоекономічними факторами ВБ прогнозує на 2008 р. збільшення дефіциту розрахунку поточних операцій до 6% від суми ВВП в Україні із прогнозованого рівня в 2007 р. 3,3%, повідомив Райзер.
Погіршені умови для українського експорту вплинуть на зниження зростання реального ВВП в Україні, що в 2008 р. зменшиться в порівнянні із прогнозованим в 2007 р. з 6,7% до 6%, а також зниження приросту реального зростання ВВП в Україні до кінця 2007 р. з нинішніх 7,3% до 6,7%, сказав радник представництва ВБ в Україні. В 2009-2010 р. з урахуванням вищевказаних тенденцій ВБ прогнозує подальше зниження приросту ВВП в Україні до 5%. "Це цілком пристойний результат", - відзначив Райзер.
Що стосується інфляції, то ВБ до кінця 2007 р. прогнозує зниження інфляції в Україні до 12,5% стосовно 2006 р. Торік рівень інфляції стосовно попереднього року склав 14,4%, підкреслив М.Райзер. За його словами, торішній рівень інфляції виявився надзвичайно високий через підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Цього року цей фактор не впливає на інфляційні процеси в Україні, "тому ми прогнозуємо вповільнення інфляції в порівнянні з торішнім показником, але вона буде збільшуватися у зв'язку зі зростанням споживчих цін", відзначив Райзер.
Зростання економіки, обумовлене підвищенням продуктивності праці, надалі є, на думку представника ВБ, єдиним ресурсом для підвищення якості життя, оскільки бюджетні можливості для підвищення соціальних стандартів в Україні вичерпані.
"При формуванні нового бюджету уряду довелося піти на певні поступки за рахунок майбутніх поколінь за рахунок планованого залучення зовнішніх позик. Думаю, що всім політичним силам в Україні при формуванні бюджету треба знайти розумний баланс між інтересами нинішніх і майбутніх поколінь. І дуже обережно потрібно ставитися до номінального підвищення мінімальних зарплат і пенсій", - сказав Райзер.
Поліпшити систему бюджетування на центральному і регіональному рівнях можливо за допомогою проведення в Україні фінальної частини чемпіонату з футболу Євро-2012, тому що це дає державі унікальну можливість залучення інвестицій, підкреслив представник ВБ.
"Можливість проведення Євро-2012 в Україні є для держави серйозним викликом, оскільки, якщо підготовка буде проведена неправильно, то можна дуже багато втратити", - сказав Райзер.
Слід зазначити, що на реалізацію своїх інвестиційних проектів Україна протягом чотирьох років залучить 4 млрд дол. від ВБ, про що раніше повідомляв міністр економіки Анатолій Кінах. За його словами, нова стратегія співробітництва України і Всесвітнього банку передбачає зміцнення інвестиційної складової. Пріоритетами для України в стратегії визначені питання енергетичної безпеки, енергозбереження, розвитку транспортної інфраструктури, АПК і місцевого самоврядування. Для реалізації цих завдань, за словами міністра, ВБ буде надавати Україні щорічно близько 1 млрд дол. протягом чотирьох років.
В 2007 р. ВБ надав Україні кредитні кошти в розмірі близько 700 млн дол. Усього, з 1992 р., коли Україна приєдналася до ВБ, банк надав Україні кредитів на суму 4,5 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас