РНБО має намір розглянути ситуацію із КГЗКОР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РНБО має намір розглянути ситуацію із КГЗКОР

Казна та Політика
227
Рада національної безпеки й оборони має намір розглянути на своєму засіданні ситуацію із Криворізьким гірничо-збагачувальним комбінатом окислених руд (Кіровоградська область).
Про це заявив заступник глави Секретаріату Президента Олександр Чалий на прес-конференції.
"Найближчим часом готується засідання РНБО або може бути обраний якийсь інший формат, де це питання буде обговорюватися в широкому форматі із представниками уряду, представниками Фонду державного майна, представниками українського бізнесу, які зацікавлені в забудові цього комбінату", - сказав Чалий.
Він зазначив, що на цьому засіданні також планується відпрацювати формулу, яка буде прийнятною для міжнародних партнерів України з будівництва комбінату, зокрема Румунії.
Відкриваючи нараду з питань КГЗКОР Президент Віктор Ющенко підкреслив, що на основі цієї наради буде проведене засідання РНБО.
"Ми плануємо після цієї наради провести спеціальне засідання РНБО де б ми розставили всі крапки й дали інструкції всім органам державного управління щодо цього об'єкту", - сказав Ющенко.
Але перед цим, на думку Президента повинні бути обговорені й обумовлені всі перспективи обслуговування зобов'язань за комбінатом, які одержить Україна в результаті вибору тієї чи іншої моделі.
Він підкреслив, що повинні бути задані всі статутні цілі заради яких створювався комбінат.
"Я хотів би, щоб ми визначили перед собою мету встановити такий порядок, що позитивно сприяв би формуванню конкретного власника комбінату, формуванню конкурентного національного ринку, виконанню соціальних зобов'язань", - сказав Ющенко.
Як повідомляло агентство, Румунія має намір відмовитися від участі в проекті добудування КГЗКОР і хоче повернути 1 млрд. доларів інвестицій, які вона туди вклала.
При цьому Румунія не вимагає, щоб це було обов'язково 100% повернення коштів, це може бути 20-30%.
У травні Словаччина заявила про намір відмовитися від участі в добудуванні КГЗКОР.
КГЗКОР, який почали будувати в 1983 році СРСР, НДР, Чехословаччина, Угорщина й Румунія, зараз побудовано на 70%.
Нинішні країни-учасниці будівництва (Україна, Словаччина й Румунія) розраховували, що комбінат після будівництва буде забезпечувати їхні потреби в котунах за пільговою ціною.
З 2,4 млрд. доларів, призначених для будівництва комбінату, у нього вже вкладено близько 1,65 млрд. доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас