Пожертвувати дріб'язком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пожертвувати дріб'язком

526
Як ви думаєте, навіщо Україні 438 страхових компаній? Напевно, для того, щоб позбутися від величезних черг українців, що бажають придбати різні поліси, і врятувати страховиків, що перебувають на грані виснаження від важкої роботи. Швидше за все, так би подумала людина, що нічого не знає про Україну і нічого не розуміє у фінансах, порівнявши ці дані: на початок року в Україні офіційно зареєстровано 411 страхових компаній, у Польщі - 64, у Молдові - 33, в Угорщині - 26, у Білорусії - 22, у Грузії - 15, у Вірменії - 13. І тільки в Росії, із всіх країн східноєвропейського регіону, населення набагато краще орієнтується в страхуванні - там на початок року зареєстровано 918 страховиків!
Зрозуміло, що людина, яка хоч трохи орієнтується в страхуванні, розуміє, що число страховиків в Україні давно перевищило норму, і біля половини з них - обслуговують інтереси певних підприємств, а не людей "з вулиці" (на професійному жаргоні це називається "кептивні" компанії).
"Денгі давай!"
У Держкомісії регулювання ринків фінансових послуг, що здійснює контроль над страховиками, із цією думкою згодні, але "ворушитися" почали тільки зараз - з адаптацією українського фінансового законодавства до європейських стандартів. У стіни Верховної Ради, поки ще порожні, уже потрапив проект закону "Про страхування" у новій редакції, що ускладнює виживання дрібним страховикам і робить більш дорогим створення нових компаній.
Відповідно до цього законопроекту, мінімальний розмір статутного фонду страховиків підвищується вдвічі: для ризикових компаній - до 2 мільйонів євро, для лайфових - до 3 мільйонів. Ще "крутіше" узялися за перестрахувальні компанії: їх мінімальний статутний капітал у випадку прийняття законопроекту повинен бути не менше 3 мільйонів євро - це втроє більше, ніж зараз.
Додатковим бар'єром для створюваних страхових (перестрахувальних) компаній стане вимога оплачувати їхній статутний фонд відразу при реєстрації, не використовуючи кредитні кошти. Як приклад, Кабмін, що схвалив проект закону, наводить Казахстан: коли на початку дев'яностих у цій країні підвищилися вимоги до капіталізації і фінансової стабільності страховиків, біля половини компаній закрилося.
Комариний укус
Однак нові вимоги Держфінпослуг навряд чи будуть тим "кийком", що остудить запал "кептивних" страховиків. Адже для більшості таких компаній 2-3 мільйона євро - це не та сума, що змусить переглянути плани розвитку бізнесу. Багато фахівців сходяться в думці, що внаслідок жорсткості вимог до статутного капіталу страховиків з ринку підуть тільки деякі з них.
"Така доля судилась хіба що страховикам, які ледве "тримаються на плаву" - акціонери тоді позбудуться від них або продавши, або закривши компанії. Це торкнеться страховиків з невеликим обігом, які створювалися під конкретний проект, або невеликих "кептивних" компаній, - говорить заступник голови правління зі страхування страхової компанії "Провідна" В'ячеслав Черняховський. - Для всіх інших нічого істотно не поміняється".
Наприклад, лідери ринку класичного страхування і ринку страхування життя вже давно "переступили" позначку в 2-3 мільйона євро. Статутний капітал "ЛЕМІ", "Дженералі Гарант Страхування", "Оранти", Allianz, "АСКА", "АЛІКО АІГ Життя" уже наближається до 10 мільйонів євро і більше.
"Саме життя змушує нас підвищувати статутний фонд, - говорить голова правління "Дженералі Гарант Страхування" Юрій Лахно. - Адже страхування - це ринок з високою капіталізацією: потрібно мати власні кошти, щоб брати на себе ризики. Тому в страховій компанії, що пропрацювала 10-15 років, уже накопичені резерви, що дозволяють їй безболісно виконати нові вимоги".
Винести сміття
Легко впораються із цими вимогами і ті, хто тільки виходить на український страховий ринок. "Сьогодні статутні фонди навіть страхових компаній-початківців повинні становити як мінімум 10 мільйонів євро, - упевнений президент Ліги страхових організацій України Олександр Філонюк. - І цих грошей вистачить тільки на те, щоб почати розкручування бізнесу".
Підвищення капіталізації не відсіє і так звані компанії-"одноденки", а також компанії-"мийки". Головна проблема полягає в тому, що сьогодні ніхто не знає, скільки "живих" грошей із заявлених на папері 8 мільярдів гривень є в статутних фондах українських компаній. Чому? Тому що акціонери страхових компаній найчастіше діють за однією схемою: "заводять" у статутні фонди "живі" гроші, які відразу "виводять", купуючи в самих себе "сміттєві" цінні папери.
"Ні для кого не секрет, що зараз у більшості українських страховиків статутні фонди формуються цінними паперами, найчастіше неліквідними", - підтверджує виконуючий обов'язки генерального директора страхової компанії Allianz Павло Литвин.
Від кількості до якості
Якщо підбити підсумок, вимоги до капіталізації компаній у такому вигляді, у якому вони викладені в проекті закону "Про страхування", ні на що, по суті, не вплинуть і "решетом" для ринку страхування не стануть. Щоб справді "очистити грибне поле від поганок", страховики радять регулятору більш жорстко контролювати не стільки розмір, скільки якість статутних фондів.
"Вимога збільшити статутні капітали у два або навіть у десять разів не приведе до позитивних результатів доти, поки не буде розроблений ефективний механізм контролю над формуванням статутних фондів ліквідними активами", - вважає Павло Литвин. З такою думкою згодні й інші керівники страхових компаній.
"Якщо ж говорити про проблему компаній-"одноденок", то вимоги до капіталізації всього лише "збільшать" ставки", не вирішуючи суті проблеми", - відзначає президент страхової компанії "ЛЕМА" Сергій Чернишов. "Результат буде тільки тоді, коли Держфінпослуг почне реально контролювати наявність резервів у страхових компаній, покриття їхніми активами, оцінювати активи - реальні вони чи віртуальні? Тільки така процедура може навести порядок на ринку", - підбиває підсумок Юрій Лахно.
Але налагодити контроль над якістю активів у статутних фондах страхових компаній Держфінпослуг буде ой як нелегко! Адже навіть у Європі поки про це тільки думають. "Такий контроль буде введений лише в правилах Solvency II (стандарти платоспроможності страхових компаній, розроблені Єврокомісією. - ред.), які набудуть чинності не раніше, ніж в 2012 році", - розповідає національний менеджер GRAWE Group в Україні Роман Деніс.
А поки українських страхових компаній стає усе більше, що збільшує віртуальні статутні фонди і підсилює загрозу в один прекрасний момент залишити клієнтів у розбитого корита...
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас