АМКУ: Розслідування стрибка цін на олію торкнулося всіх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ: Розслідування стрибка цін на олію торкнулося всіх

Аграрний ринок
273
Розслідування Антимонопольного комітету України охопило всіх основних операторів ринку соняшникової олії. Як заявив Олексій Костусєв, в рамках справи, порушеної за фактом майже одночасного підвищення цін на згадану продукцію, фахівці Комітету розслідують діяльність 22 виробників олії.
Мова йде як про окремих виробників, так і про підприємства, що входять до груп суб’єктів господарювання, представлених на українському ринку соняшникової олії. Більшість з цих груп має розгалужену дистриб’юторську систему по всій країні та власну торгову марку. Потужні виробники олії сконцентровані в Дніпропетровській, Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Харківській, Херсонській, Одеській та Полтавській областях. Натомість Закарпатська, Миколаївська, Львівська області, Київ та Севастополь не мають власних виробників олії взагалі.
Як засвідчили попередні дані розслідування, хоча на цьому ринку і немає монопольних утворень, особливості структури ринку створюють сприятливі передумови для узгодження поведінки між операторами. Це обумовлюється обмеженою кількістю суб’єктів із значними ринковими частками.
"Ми ретельно попрацюємо з операторами, аби з’ясувати, яким чином такі обставини вплинули, передусім, на ціни на олію минулорічного врожаю. Адже аналіз показав, що впродовж січня-вересня цього року ціна на переробку насіння соняшнику залишалася стабільною", - зазначив Олексій Костусєв.
Голова Комітету додав, що занепокоєння викликає і той факт, що в низці регіонів рівень торговельної надбавки перевищує встановлений органами влади в 10-20% від оптової ціни виробника. Водночас, остаточна роздрібна ціна на олію залежить саме від торговельної надбавки, в якій враховано оптову надбавку та ПДВ. Тому, як наголосив Олексій Костусєв, органи Антимонопольного комітету зафіксували подібні випадки та передали інформацію до регіональних управлінь Державної інспекції з контролю за цінами для застосування до порушників санкцій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас