Аналітики: ФРС знизить ставку, але розв'яже собі руки на майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: ФРС знизить ставку, але розв'яже собі руки на майбутнє

Валюта
250
Учасники фінансового ринку, нервово очікуючи рішення Федеральної резервної системи (ФРС) відносно процентних ставок, схиляються до того, що американський ЦБ, знизивши вартість своїх кредитів на мінімальні 0,25 процентних пункта, одночасно дасть зрозуміти, що подальшого пом'якшення монетарної політики чекати не варто.
Аж до кінця минулого тижня домінуючою точкою зору був прогноз, що ФРС знизить у середу вартість кредитів і залишить двері відкритими для подальшого зменшення ставки до кінця року, пише агентство Thomson Financial.
Зараз ринок майже не вірить у те, що зниження в середу може бути вищим за 0,25 процентних пункта, і схиляється до варіанту, що ФРС спробує переконати ринок у тому, що подальшого пом'якшення її політики може не бути.
Федеральний резерв залишить собі відкритими можливості для руху в усіх напрямках, вважають аналітики, точку зору яких наводить агентство Bloomberg.
"Незалежно від того, знизять вони ставку чи ні, вони виразно сформулюють щось на зразок: якщо інфляція зросте, ми ще можемо й підвищити ставку", - сказав Томас Гарсія з Thornburg Investment Management.
91 з 108 економістів, опитаних агентством, прогнозують зниження базової процентної ставки ФРС із 4,75% до 4,5% у середу. 14 вважають, що ніяких змін не буде. Троє ставлять на зниження вартості кредитів овернайт відразу на піввідсотка.
Виклик для ФРС полягає в тому, щоб знизити ставку, але переконати учасників ринку в тому, що тепер їм не потрібно чекати аналогічних кроків на всіх наступних засіданнях ЦБ, вважає Поль Касріель із Northern Trust Corp.
ФРС має зараз справу із суперечливими сигналами про стан економіки США. З одного боку, споживчий попит стабільний і навіть збільшується, з іншого, ситуація в житловому секторі погіршується. Очікується, що опублікований у середу показник ВВП покаже зростання економіки США в третьому кварталі більш ніж на 3%. У той же час економісти Deutsche Bank очікують уповільнення в цьому кварталі росту до 1%.
Експерти очікують, що в підсумковій заяві збережеться фраза, що в економіці США присутні інфляційні ризики. При цьому залишиться формулювання про "помірне зростання" американської економіки і вказівка на ризик того, що турбулентність на кредитному ринку в сполученні з корекцією в житловому секторі можуть послабити кон'юнктуру.
У той же час ФРС може констатувати поліпшення за останні 6 тижнів ситуації на борговому ринку.
Відповідно до котирувань ф'ючерсів на розмір ставки, імовірність її зниження на 0,25 процентного пункту оцінюється інвесторами в 94% у порівнянні з 98% у понеділок.
Феделіо Тата з RBS Greenwich Capital заявив Financial Times, що приблизно 30% учасників ринку очікують, що в середу ФРС може піднести сюрприз.
Опубліковані у вівторок статдані підвищили ймовірність зниження ставки американським Центробанком. Індекс довіри споживачів до економіки США, розрахований дослідницькою організацією Conference Board, впав у жовтні до 95,6 пункту - мінімального рівня з жовтня 2005 року. Аналітики очікували меншого зниження показника - до 99 пунктів. Крім того, ціни на будинки в американських мегаполісах і передмісті впали в серпні на максимальну за шість років величину.
18 вересня Федеральний резерв понизив базову процентну ставку до 4,75% з 5,25%. Багато хто підрахував, що це тільки початок, і перед загрозою рецесії ФРС доведеться піти на подальше пом'якшення монетарної політики.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас