Банкірам загрожує арешт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірам загрожує арешт

Кримінал
1087
Вчора Ъ стало відомо, що стосовно керівництва декількох українських банків порушені кримінальні справи за підозрою в організації конвертаційних центрів, які дозволили вивести із країни близько 2,5 млрд грн.
Генпрокуратура вже одержала санкцію суду на затримку фігурантів. Однак, на думку юристів, слідчі, навіть затримавши банкірів, не змогуть довести їх причетність до злочинів.
Як повідомило джерело в Генеральній прокуратурі, відомство порушило кримінальні справи проти керівництва шести банків, підозрюваних в організації конвертаційних центрів. За його словами, справи порушені за фактом підробки документів за ознаками ст. 358 та 366 КК. "На підставі вилучених у банках документів ми порушили кримінальні справи, одержали санкцію суду на затримку засновників і керівництва банків і найближчим часом маємо намір це зробити", - сказав співрозмовник.
Нагадаємо, що раніше прокуратура повідомляла про вилучення платіжних документів у Приватбанку, "Національному стандарті", Фінансового Союзу Банків, "Синтезі", Актив-банку, Західінкомбанку, "Владимирському" і Соцкомбанку. Ічора джерело, близьке до слідства заявило, що після аналізу документів дві кредитні установи з цього списку виявилися непричетними до конвертації.
Як неодноразово повідомляв Ъ, правоохоронні органи основне виведення капіталу із країни бачать у створенні конвертаційних центрів, які працюють у такий спосіб. Група компаній оплачує постачання "псевдотовару" транзитній фірмі, яка випускає векселі, забезпечені коштами в банку. Надалі цими векселями оплачується "псевдотовар" вже інших фіктивних компаній. Через кілька фірм всі ці боргові папери акумулюються в руках брокера, який знімає кошти з рахунків банку. На цю суму купуються цінні папери компаній "за нульовою вартостю" для подальшого продажу за "завищеною у сотні разів ціною" і вивезення валюти. При цьому компанія-"метелик" відсуджує собі право не робити відрахувань у Пенсійний фонд, що й стає предметом інтересу правоохоронців.
Джерело в слідчій групі розповіло, що деякі із цих "метеликів" були зареєстровані на померлих людей або на тих, чиї паспорти у свій час були викрадені. "Банкіри не могли не знати про тих, з ким вони укладали договори", - впевнений співрозмовник.
Крім того, на тих комп'ютерах, які ми вилучили в банках, були зображення печаток фірм, які або використовувалися в схемах, або були готові до використання. Це печатки як українських фірм, так і нерезидентів, наявність яких уможливлювала таку роботу". За його словами, слідство зверталося в Нацбанк із проханням розкрити банківську таємницю. "Протягом 10 днів, поки минає передбачений законодавством час на ухвалення рішення Нацбанку, у банку з'являється рішення суду якогось незрозумілого району, на підставі якого банк видає всі документи цьому суду, а не нам, - журиться правоохоронець. - Ми викликали банкірів на допити, але вони всі як один раптово їхали у відрядження".
Юристи вважають, що навіть у випадку затримки банкірів слідству буде складно довести їх причетність до справи. "У Кримінальному кодексі немає терміна "конвертація", тому правоохоронні органи повинні придумувати інші приводи для боротьби із цим явищем, - відзначає адвокат юридичної фірми "Магістр і партнери" Олексій Рєзніков. - Але тут не може бути зібрана досить сильна доказова база, тому що "підробка документів" просто так може не містити складу злочину". Довести провину менеджера банку можна, лише наводячи доводи нормативних документів Нацбанку, що регламентують вимоги з перевірки дійсності тих або інших документів. А ці деталі будуть аргументами як обвинувачів так і сторони, що захищається.
Експерти вважають, що така боротьба з конвертаційними центрами може бути інструментом для переділу цього ринку. "При "накритті" декількох центрів потік змінюється і замовники перетікають в інші структури", - відзначає Олексій Рєзніков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас