Експерт: НБУ доцільно втриматися від зміцнення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: НБУ доцільно втриматися від зміцнення гривні

Валюта
492
Національному банку України (НБУ) доцільно утриматися від зміцнення гривні, оскільки такий крок може негативно відбитися на сальдо зовнішньоторговельного балансу, вважає глава правління Укрсоцбанка (Київ) Борис Тимонькін.
"Я б курс не зміцнював. Нам завжди потрібно пам'ятати уроки минулої ревальвації, наслідком якої стало мінусове сальдо торговельного балансу... Китаю теж постійно радять зміцнити юань, але в цій країні спокійно слухають міжнародних експертів і тримають курс стабільним", - цитується Тимонькін у повідомленні банку.
На його думку, найбільш оптимальним варіантом курсоутворення було б збереження нинішнього курсу гривні.
"Впевнений, що такій країні, як Україна, не варто зупинятися на нинішньому рівні валютних резервів, і нічого поганого в їх збільшенні я не бачу", - відзначає банкір.
При цьому, за його оцінкою, найбільш оптимальною валютою заощаджень в Україні є гривня. "Гривня - стабільна і забезпечена валютними резервами валюта. Якщо суму валютних резервів помножити на курс гривні до долара, то ми одержимо гривневу масу, яка перебуває сьогодні в обігу. Тобто, вся грошова маса в Україні забезпечена валютними резервами. Це унікальна ситуація, якої немає навіть у багатьох розвинених країнах", - пояснює Тимонькін.
Як повідомлялося, у жовтні глава НБУ Володимир Стельмах заявив про наявність економічних передумов для ревальвації гривні.
З початку 2007 року, як і протягом усього 2006 року, офіційний курс гривні зберігається без змін на рівні 5,0500 грн/$1. На міжбанку з початку року курс гривні зберігся на рівні 5,045 грн/$1, тоді як за минулий рік він зміцнився на 0,099% - до 5,045 грн/$1.
Основні принципи грошово-кредитної політики України на 2007 рік передбачають, що цього року курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн/$1.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас