Збилися з підрахунку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збилися з підрахунку

Кредит&Депозит
882
Фінансисти прагнуть викорінення поняття реальної кредитної ставки. Минулого тижня стало відомо про те, що Правекс-Банк взявся в судовому порядку оскаржувати постанову Нацбанку, якою регулятор зобов'язав підопічних розраховувати для кожного позичальника вартість споживчого кредиту з урахуванням всіх платежів і повернути собі і колегам право дурити пересічних позичальників.
Як повідомили в Правекс-Банку, фінустанова не збирається заперечувати всю постанову НБУ №168, а лише деякі її постулати. Нагадаємо, даний документ центробанку набув чинності 7 червня і ввів поняття реальної процентної ставки. Вона містить у собі не тільки власне відсоток з кредиту, але й всі без винятку банківські комісії та платежі третім особам (оплату послуг страхових компаній, нотаріусів, оцінювачів, реєстраторів і т.д.). Також фінансистів зобов'язали детально інформувати позичальників про всі випадки, коли до них можуть бути застосовані штрафні санкції (останнім часом договори щодо споживчого кредитуванню майоріють величезною кількістю найрізноманітніших "штрафних" застережень).
Одночасно фінустановам заборонили брати плату за те, що НБУ вважає "пераціями на свою користь", - прийняття платежів від клієнта, ведення справи, договору, облік заборгованості споживача і т.п. Банкірам запропоновано обґрунтовувати кожну статтю видатків клієнтів і брати з тих розписку про проведення повного розрахунку всіх витрат протягом дії кредитного договору.
З моменту набрання чинності епохальної постанови, фінансисти не переставали скаржитися на складності, які виникають з розрахунком ставки, до якої доводилося включати комісійних підрядників.
"Хоча нерідко це було відвертим лукавством. Адже найчастіше страхові компанії, нотаріуси та інші супутні оформленню кредиту служби мають "родинні" відносини з банком. І той користується цим: спочатку вказує у своїх буклетах рекордно низьку ставку, а потім через свої структури добирає реальну ціну кредиту через них", - відзначив у розмові з Діловою столицею заступник голови одного зі столичних банків. Влітку фінансисти позбулися можливості займатися обдурюванням на ринку споживчого кредитування.
Зараз до підписання договору споживачеві надається довідка з інформацією про орієнтовну вартість кредиту та інших супутніх послуг. А потім підписується договір з доповненням, у якому зазначена вартість кредиту в процентному та абсолютному значенні", - повідомив перший заступник голови ради директорів банку "Дельта" Олена Попова.
Бажання фінансистів позбутися від документарної тяганини сьогодні пояснюють не тільки потребою краще виглядати в очах наївних позичальників - знову встановлювати надзвичайно низькі відсотки з кредитів і наживатися на неуважності клієнтів, які навіть не намагаються прочитати і підписує договір, а потім переплачують за кредитом, але й спробою зменшити свої власні фінансові втрати.
"Нацбанк перевіряє фінустанови на предмет виконання постанови №168. Мені відомі випадки застосування санкцій за результатами цих перевірок", - повідомив заступник голови правління АКБ "Укрсоцбанк" Ірина Князєва. Нагадаємо, що за невиконання постанов НБУ регулятор має право штрафувати підопічних на 0,1-1% їх капіталу, а також відзивати в них відповідні пункти ліцензій.
У Правекс-Банку поки не розкривають, які саме аргументи в суді дозволять покласти на лопатки центробанк, а лише відбиваються загальними формулюваннями.
"Причиною подачі позову послужили невідповідності окремих положень оскаржуваної постанови НБУ №168 нормам чинного законодавства України, зокрема, Закону "Про захист прав споживачів" і Цивільному кодексу, а саме включення до вартості кредитного продукту послуг третіх осіб, розрахунок платежів з такого види кредиту, як овердрафт і кредитна лінія. Наші позовні вимоги полягають у виключенні з розрахунку реальної процентної ставки з кредиту тарифів і платежів, здійснюваних на користь третіх осіб - нотаріусів, оцінювачів, страхової компанії і так далі", - розповів директор департаменту правового забезпечення кредитних операцій Правекс-Банку Костянтин Примак.
Втім, у банківських колах високо оцінюють шанси Правекс-Банку домогтися задоволення свого позову і розраховують на скасування частини положень центробанківської постанови, але при цьому, щоправда, обіцяють не зловживати можливостями, що з'явилися. "Банки не відмовляться інформувати клієнтів про реальну вартість кредитів, але будуть робити це в більш зручній формі. На жаль, форма, затверджена Національним банком, трохи незрозуміла і незручна для виконання", - пояснила Князєва.
Наскільки більш небезпечним і непередбаченим стане споживче кредитування після закінчення судових суперечок фінансистів з регулятором, можна буде довідатися вже на початку 2008 р. Передбачається, що на той час пройде розгляд позову Правекс-Банку столичним Господарським судом. Щоправда, фахівці не сумніваються, що навіть у випадку програшу в суді НБУ виявить твердість і видасть новий документ, що обумовляє кредитування пересічних українців, і знову зобов'яже підопічних розраховувати реальну кредитну ставку. Однак на це, на думку фахівців, піде півроку-рік, і весь цей час фінансисти зможуть наживатися на наївних позичальниках.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас