НБУ проти "довгих" кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ проти "довгих" кредитів

Кредит&Депозит
1038
Нацбанк почав відзивати в банків ліцензії на активні операції. Поки потерпіли лише кілька фінустанов, однак чиновники вже сьогодні дають зрозуміти, що це - тільки початок. І обіцяють найближчим часом ввести нові обмеження на кредитування для всього ринку.
В останні місяці центробанк відзивав ліцензії на два типи банківської діяльності - активні операції з інсайдерами та надання незабезпечених (заставою) кредитів. У жовтні від санкцій регулятора постраждали банк "Аркада" і Перший інвестиційний банк. У серпні ліцензій позбавилися банки "Владімірський" та "Російський стандарт".
Всього з початку року, як стало відомо Діловій столиці, НБУ обмежував в операціях близько півтора десятка фінустанов.
"Дійсно, ми відкликали ліцензії. Причина - у зафіксованому нами зростанні простроченої заборгованості з кредитів", - розповів голова Нацбанку Володимир Стельмах. Регулятора ще рік тому вразили звіти підопічних про збільшення неповернень, і той почав попереджати працівників про ризики, що загрожують їм.
"Якщо в 2001–2005 р. банківські кредитні портфелі зросли на 133 млрд грн, то тепер вони збільшуються. За останні два з половиною року прямі збитки банків від ведення кредитної діяльності склали 1,1 млрд грн", - заявляв тоді виконавчий директор НБУ з питань банківського нагляду Олександр Кирєєв. Регулятор хотів, щоб фінустанови посилили вимоги до позичальників і зупинили роздачу позик тільки для того, щоб максимально швидко зайняти собі місце на ринку. Однак прислухалися до думки НБУ далеко не всі банки - острах напоротися на штрафні санкції виявився куди менший, ніж страх упустити клієнтів.
А тому НБУ вирішив перейти від умовлянь до справи. У відомстві Володимира Стельмаха вважають, що тільки відкликанням ліцензій надоумити підопічних не вдасться, і збираються почати обмежувати їх можливості з надання позик. Вони торкнуться відразу кількох аспектів кредитування.
"Справжньою проблемою стало те, що валютні ресурси залучаються банками на більш короткий термін, ніж згодом видаються кредити (терміни іпотечних позик досягають 20 років). Ми будемо нещадно з цим боротися", - пообіцяв Стельмах. У Нацбанку вже почали проробляти нові вимоги.
"Зараз обговорюється питання введення нормативу, що визначав би довгострокову ліквідність банків (ним терміни кредитування збираються погодити з "довжиною" приваблюваних ресурсів)", - повідомив на минулому тижні директор департаменту банківського нагляду Нацбанку Олександр Зінченко. Також, за його словами, центробанк готує обмеження, які покликані підвищити якість застав з кредитів - фінустановам заборонять працювати з деякими видами забезпечення.
"Наприклад, така застава, як майнові права, - це мильні бульки", - вважає Зінченко.
Згідно з нинішніми прогнозами нові постанови регулятора можуть вийти у світ наприкінці грудня або в січні 2008 р. Фінансисти сьогодні не беруться оцінювати наслідки нацбанківських новацій, єдине, що вони обіцяють у випадку їх нормативного закріплення, - це скорочення термінів споживчого кредитування (за програмами автокредитування та іпотеки). Оскільки не бачать можливостей залучення ресурсів більш ніж на 3–5 років - коштів на такий термін вони можуть позичати тільки в іноземних колег, організовуючи синдиковані кредити.
Олена Кравцова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас