Владимир Стельмах ліг на курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Владимир Стельмах ліг на курс

Валюта
1281
Голова Нацбанку відмовився від депутатського мандата, щоб ревальвувати гривню... Курсова політика голови Нацбанку Володимира Стельмаха виявилася між політичною та економічною доцільністю.
Учора голова Національного банку Володимир Стельмах заявив, що не має наміру йти зі своєї посади в Верховну раду, і повідомив про бажання зміцнити гривню до 4,9 грн/дол. Експерти відзначають, що заява Володимира Стельмаха означає припинення політичних торгів за крісло голови центробанку. Намір ревальвувати гривню вони називають політичним і сумніваються, що НБУ зможе купувати валюту в нижній границі грошово-кредитної політики - 4,95 грн/дол.
Учора голова Національного банку Володимир Стельмах після дворічної перерви в спілкуванні із пресою провів конференцію, на якій заявив, що вирішив залишитися на своїй посаді.
"Я не піду на постійній основі працювати у Верховну раду ні за яких умов",- сказав він, відзначивши, що питання його можливої відставки з президентом не обговорювалося. Нагадаємо, після того як улітку Володимир Стельмах був включений 28-м у список кандидатів у депутати Верховної ради VI скликання від блоку "Наша Україн-Народна самооборона", експерти включили цю посаду в перелік коаліційних переговорів, назвавши можливим претендентом на неї голову ради НБУ Петра Прошенка.
Вирішивши залишитися керівником НБУ, Володимир Стельмах зробив ряд заяв про плани подальшої роботи валютного органу. Одним з основних напрямків він назвав намір ревальвувати гривню.
"Якщо є економічні підстави для зміцнення валюти, то я повинен його здійснити. Вона й сама зміцниться, якщо ми підемо з ринку,- заявив пан Стельмах.- Давайте подивимося, хто виграє або програє від зміцнення курсу. Зараз депозити населення (у валюті.-ред.) - 12 млрд дол., кредити населення - 18 млрд дол., депозити підприємців - 5,4 млрд дол., кредити - 20 млрд дол. Усі виграють від зміцнення курсу".
Втім, виграють при поверненні валютних кредитів тільки боржники з гривневими прибутками.
За словами пана Стельмаха, зараз у Нацбанку є всі підстави для зміцнення курсу національної валюти до 4,9 грн/дол., для чого правління банку має намір провести консультації з Кабінетом міністрів при розробці параметрів бюджету на 2008 рік. Але вже вчора Володимир Стельмах заявив про намір НБУ купувати валюту в нижній межі затверджених на 2007 рік "Основ грошово-кредитної політики" - 4,95 грн/дол. "Одного чудового дня, коли нам запропонують купити валюту по 5,0 грн/дол., ми купуватимемо по 4,9 грн/дол.",- заявив він.
Раніше Нацбанк не викуповував валюту нижче 5 грн/дол. Але голова центробанку не зміг назвати дату, коли такий курс буде оголошений офіційним, уважаючи, що нинішній валютний коридор 4,95-5,25 грн/дол. є "плаваючий". "Змінний курс є, щоправда, не такий, як комусь хочеться",- сказав банкір.
Завдяки ревальвації гривні голова НБУ сподівається знизити "економічними методами" доларизацію економіки в 2008 році не менше, ніж на 3-5% - твердим контролем за показниками адекватності капіталу банків, зниженням розривів у термінах залучення й розміщення коштів і введенням нового нормативу валютної позиції.
Відзначимо, що зміцнення гривні автоматично знизить вартість імпортної продукції й загальмує інфляцію, як це відбулося у квітні 2005 року.
Змінювати дисконтну ставку з нинішніх 8% центробанк не має наміру, тому що "це може тільки розкрутити інфляцію". За прогнозами пана Стельмаха, збільшення цін у нинішньому році "складе двозначну цифру", а не 7,5%, хоча Нацбанк заперечує наявність монетарної складової в інфляції.
Втім, експерти рішення Володимира Стельмаха відмовитися від депутатського мандата оцінили саме як шанс зберегти стабільність курсу гривні. "На найближчу перспективу курс залишиться стабільним,- упевнений член ради НБУ Василь Горбаль.- Петро Порошенко залишиться головою ради, якщо нове скликання Верховної ради не вирішить внести зміни до складу ради". Пан Порошенко вчора для коментарів був недосяжний.
Намір ревальвувати гривню банкіри називають політичною заявою, тому що в нинішній фінансовій ситуації в НБУ немає можливості купувати валюту за низьким курсом. "Де була така пропозиція влітку, коли попит на гривню дійсно був?" - помітив голова правління одного з іноземних банків. За останній місяць на міжбанку підвищений попит на долар привів до зростання курсу валюти вчора до 5,048/5,062 грн/дол.
"Гривня не може зміцнитися при дефіциті валюти,- відзначив генеральний заступник голови правління Приватбанку Юрій Пікуш.- Щоб НБУ міг говорити про такі інтервенції, потрібно дочекатися, коли буде відкрита звітність міжнародних банків. Але й тоді припливу валюти в Україну не відбудеться".
У можливості девальвації гривні сумніваються й у раді НБУ.
"Про подальші зміни валютного коридору можна заявляти в листопаді після продовження бюджетного процесу в парламенті й за підсумками проведення засідання ради НБУ, на якому, оцінивши стан економіки за дев'ять місяців, ми, можливо, внесемо нові пропозиції до правління НБУ",- говорить Василь Горбаль.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас