Який прибуток приносить золото. Огляд металевих депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Який прибуток приносить золото. Огляд металевих депозитів

Кредит&Депозит
5785
На світових ринках золото дорожчає рекордними темпами: за рік - на 18%, за місяць - на 11%. Чи варто відкривати депозит у доларах, а тим більше в гривнях, якщо можна заробити на "жовтому металі", що, як виявляється, завжди в ціні?
Золото вже взяло рекордну висоту, дійшовши до оцінки 744,8 дол. за тройську унцію (31,1 г). Починаючи з 1980 року "жовтий метал" не цінувався так високо. Ціна на золото почала активно зростати на світових ринках наприкінці квітня поточного року. Поштовхом до зростання стало падіння курсу долара до європейської валюти.
Разом зі світовими цінами зростає й офіційний курс Нацбанку: з початку року - на 16,6%, за квартал - на 13,5%, за місяць - на 10,6%.
Говорять, що через рік-два на міжнародних ринках за тройську унцію будуть давати близько 1000 дол. Банкіри скептично ставляться до настільки сміливого затвердження, але впевнені, що тенденція зростання збережеться, і до кінця року золото набере у вазі ще близько 10%.
"На початку 2007 року ціна на золото на кінець року прогнозувалася в розмірі 750-800 дол. На сьогоднішній день ціна вже майже досягає оцінки 740 дол. До кінця цього року очікується ціна в 800-850 дол. Спрогнозувати ж вартість золота на 2008 рік важко, оскільки це залежить від макроекономічних показників країн Європи й США", - говорить перший заступник голови правління Правекс-банку Роман Валесюк.
Так які ж варіанти доступні інвесторам, що вирішили вкласти свої гроші в "золотий" метал?
Дорогоцінний мій депозит
Внески в золоті для фізичних осіб відкривають банки "Надра", "Фінанси та Кредит", Укрексімбанк, Укрсоцбанк, КредитПромБанк, Брокбізнесбанк, ТАС-Коммерцбанк, VABank, Імекс-банк і ще ряд більше дрібних банків. Але ми б не радили розміщати "золотий" депозит у банку з капіталом менше 100 млн дол.
Справа в тому, що металеві внески - єдині, які у випадку банкрутства банка не будуть відшкодовуватися вкладникам з Фонду гарантування внесків фізичних осіб.
"Відповідно до існуючої нормативної бази Фонду, внески в металах не гарантуються. Але Фонд працює над змінами й планує в найближчому майбутньому забезпечувати відшкодування внесків і в металах", - говорить начальник управління пасивних і розрахункових операцій банку "Фінанси та Кредит" Світлана Клокун. Тому що відповідні зміни поки не прийняті, ми вивчили умови по "металевим" депозитах тільки у великих банках.
Процентний прибуток по внескам у золоті складає від 1% до 5% річних. Максимальну ставку пропонують банк "Надра" і одеський Імекс-банк. Правда, якщо на 5% річні можуть розраховувати всі вкладники банку "Надра", то Імекс-банк готовий нарахувати такий процентний прибуток лише тим, хто розмістить на депозиті більше кілограма золота.
Середньоринкова ставка по "золотому" депозиту складає 2,5%. Але інвесторам велено не засмучуватися "Основний прибуток по металевим внескам, як правило, формується не по одержуваних відсотках, а внаслідок збільшення вартості. А в останні роки - внаслідок щорічного приросту вартості того ж золота на 14-22% плюс кілька відсотків твердого прибутку по відсоткам. Депозити в банківському золоті склали конкуренцію традиційним валютним і гривневим депозитам у частині прибутковості", - говорить начальник відділу операцій з банківськими металами VABank'а Володимир Піщаний.
У більшості банків процентна ставка по таких депозитах диференційована. Вона залежить, як правило, від суми внеску (чим вона більше, тим ставка вище) і його терміну (чим він довше, тим, відповідно, вигіднішим виходить вклад).
Для того щоб відкрити депозит у золоті, вкладнику не обов'язково приносити в банк золоті злитки, досить мати при собі паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера і як мінімум 12 000 грн. Да-да, саме такий "поріг" для інвесторів, що зацікавилися "золотими" депозитами.
Мінімальний розмір внеску звичайно еквівалентний 100 г золота. У деяких банків цей поріг і того вище. Приміром, Укрексімбанк готовий прийняти не менше 150 г, Укрсоцбанк - 200 г, а в Брокбізнесбанку "золоті" внески стартують із півкило.
Так що золото цілком можна назвати "важким" металом для інвесторів :(, адже так високо "поріг" для входження пропонують тільки закриті фонди акцій або досвідчені трейдери на ринку Forex.
Покласти, щоб забрати
Ну от, необхідна сума в гривнях є. Тоді наступний крок - похід у банк. Але не все так просто. "Металевий" внесок можна відкрити далеко не в кожному відділенні банку, умови якого сподобалися. Як правило, таку послугу надають клієнтам-"фізикам" або в центральному офісі, або в міській філії.
Якщо вкладник прийшов із гривнями, їх обміняють на золото за курсом покупки банку й зарахують на рахунок. Якщо він принесе золоті злитки, куплені в іншому банку або придбані якимось іншим законним шляхом, те, як не дивно, процедура буде істотно складніше. Насамперед, золото повинно супроводжуватися документами, тобто чеком про покупку злитків. Але навіть наявність чека не є для банкірів гарантією справжньості золота.
Швидше за все, вкладнику доведеться розщедритися ще й на послуги банківського оцінювача - це близько 50 грн. Якщо банк визнає злитки кондиційними, то банк відправить їх у своє сховище, а на рахунок зарахує "віртуальне" золото. Сам внесок ураховується в грамах, і відсотки, відповідно, нараховуються теж у грамах.
Тепер до закінчення терміну договору про внесок можна забути. Як правило, банки пропонують "металеві" внески на півроку, рік і півтора року. Відсотки по депозитам у банківських металах виплачуються наприкінці терміну, принаймні, нам умови із щомісячною виплатою не зустрічалися. Довкладення "золоті" внески, як правило, не передбачають. Ми знайшли депозити з можливістю поповнення тільки в Імекс-банку, Укрексімбанку та Укрсоцбанку. "Прихильність" внеско в золоті на конкретний термін завершення може виявитися дуже невигідною для інвестора. Адже підсумкова прибутковість такої інвестиції, насамперед, залежить від зміни цін на золото на світовому ринку. А якщо закінчення терміну депозиту припаде на період, коли золото опуститься в ціні?
Достроково ж вилучати частину депозиту забороняється, а забирати всю суму - собі дорожче, штрафні санкції при достроковому розірванні "металевих" внесків украй жорсткі. У найкращому разі вдасться заробити 0,25-0,5% у розрахунку за період фактичного перебування золота на рахунку. :( У найгіршому разі банк видасть клієнту тільки те, що той приніс. І все. По нульовій ставці перераховують нараховані відсотки при достроковому розірванні "металевого" внеску Імекс-банк, Укрсоцбанк, "Фінанси та Кредит" і Брокбізнесбанк.
Правда, якщо врахувати, що основний прибуток по "золотим" внескам забезпечує аж ніяк не процентна ставка, те, може, це не так вже і страшно. "З огляду на, що ставки по таких внесках невисокі, "металеві" внески варто відкривати для безпечного зберігання металу до моменту, коли його вартість стане оптимальною для фіксації прибутку", - радить Світлана Клокун.
Коли вкладати?
Відсоток по металевим вкладам, як уже було сказано, виплачуються наприкінці терміну разом з усією сумою. Так що момент відкриття депозиту - один з найважливіших факторів прибутковості таких вкладень. Щоб не помилитися, банкіри радять уважно вивчити прогнози експертів на найближчий час. Приміром, багато прогнозів банкірів здійснилися.
Менш ніж через три місяці після виходу тієї публікації золото перебороло рубіж в 700 дол. за тройську унцію, а виходить, той, хто до них прислухався, міг непогано заробити.
А от у чому вкладник отримає прибуток - у золоті або в національній валюті, - залежить від умов банку. Деякі банки виплачують суму депозиту з нарахованими відсотками в злитках (Укрсоцбанк, "Фінанси та Кредит", Брокбізнесбанк, ТАС-комерцбанк). Тільки суму відсотків, що неможливо перевести в злитки, банк видає вкладнику в гривнях. Для банку "Фінанси та Кредит" - це менше 1 м, для Брокбізнесбанку - 20 р.
Більшість банків видають у золоті тільки основну суму внеску, а відсотки перераховують у гривні за курсом Нацбанку на момент закінчення терміну договору. Імекс-банк і VABank видають клієнту в національній валюті й тіло депозиту, і відсотки.
Який зі способів одержання внеску вигідніший - спірне питання. З одного боку, вкладник може знайти вигідний курс покупки золота й продати його, скажемо, якому-небудь банку. Але, на жаль, більшість банків купують тільки свої злитки, тобто колись куплені в цьому ж банку. Але навіть ті, хто згоден купити "чуже золото", роблять це за заниженою ціною.
Нинішні тенденції на фінансових ринках такі, що золото цілком може скласти конкуренцію не тільки банківським депозитам, але й відкритим інвестиційним фондам. "Чим гірше справи в долара, тим більше інвестори, включаючи фізичних осіб із мінімальними обсягами (коштів), звертають увагу на золото й інші банківські метали", - відзначає начальник відділу операцій з банківськими металами VABank'а Володимир Піщаний.
З початку корекції на фондовому ринку (з кінця липня поточного року) фонди приносять своїм інвесторам якщо не збитки, то прибуток на рівні 0,4-1% на місяць. Золото ж тільки з початку вересня виросло більш ніж на 10% і "обіцяє" зростати далі. Ну що ж, перевіримо прогнози банкірів?
Що вибрати?
Рахунки в дорогоцінних металах можна відкривати як поточні, так і депозитні. Відповідно, їм властиві всі характеристики й можливості подібних рахунків у валюті, національній або іноземній. Поточним рахунком власник може оперативно управляти, тобто поповнювати рахунок, знімати частину або всі гроші, переводити кошти на інший рахунок. Депозитний рахунок, навпаки, відкривається на певний термін і не припускає можливість знімати кошти без штрафних санкцій. Поточні рахунки в дорогоцінних металах для фізичних осіб пропонують банк "Фінанси та Кредит", Імекс-банк і Правекс-банк. Ставки по поточним "металевим" рахункам трохи нижче, ніж по депозитним. На залишок поточного рахунка нараховується, як правило, від 0,5% до 1,5%.
"Перевагою поточного рахунка перед депозитним внеском є те, що, поклавши метал на поточний рахунок, клієнт має вільний доступ до нього в будь-який час, тобто немає ніяких обмежень по термінам і обсягам зняття.
Крім цього, поклавши дорогоцінний метал на поточний рахунок, клієнт може здійснювати з ним спекулятивні операції: купити по одній ціні, а при зростанні ціни на нього - продати по вигідній для себе ціні", - говорить перший заступник голови правління Правекс-банку Роман Валесюк.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас