Експерт: Україна втягується в інфляційну спіраль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна втягується в інфляційну спіраль

Казна та Політика
1231
Економіка України втягується в інфляційну спіраль, вважає професор Інституту стратегічних досліджень Анатолій Гальчинський.
"Інфляційний процес не лише загрожуватиме інвестиційному зростанню країни, але й зводить нанівець соціальні заходи, здійснювані владою. Посипатися може все. Ми це знаємо із власного досвіду. Вибратися з такої ситуації дуже складно ", - відзначив він в інтерв’ю в останньому номері "Дзеркала тижня", коментуючи нинішню економічну ситуацію.
На його думку, причини прискорення інфляційного процесу посилюються нестабільністю політичної ситуації, а також величезними фінансовими витратами учасників виборчих перегонів, значна частина яких здійснювалася через неофіційні канали в готівковій формі й не контролювалася офіційними інститутами, зокрема НБУ.
За словами експерта, у зв’язку із цим показовою є наступна статистика: вперше за останні 5 років видатки населення на придбання товарів і послуг почали випереджати одержувані доходи. За 8 місяців доходи зросли на 27,8%, а відповідні видатки - на 31,9%. "Здавалося б, це непогано, та водночас небезпечно зростають інфляційні очікування населення, зменшується його довіра до гривні", - пояснив він.
Гальчинський відзначив, що головним чинником в інфляційній системі останніх років є неадекватність соціальної політики економічним реаліям.
"Це знають усі. Вибори закінчилися. Відповідальні політики мають виявити чесність. Сказати людям правду та попросити дозволу на пролонгацію строків реалізації взятих соціальних зобов’язань. Іншого виходу в нас не існує", - наголосив він, висловивши сподівання, що відповідну позицію займе й Банкова.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас