Чекаючи на стабільність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чекаючи на стабільність

Кредит&Депозит
590
Ріелтери не очікують зростання кількості угод до врегулювання політичної нестабільності в країні...
Учора Кабінет міністрів дозволив Державній іпотечній установи (ДІУ) рефінансувати кредити на покупку соціального житла на первинному ринку нерухомості. Банкіри відзначають, що давно очікували такого рішення, яке дозволить вдвічі збільшити кредитування в гривні за низькими ставками. Однак ріелтери не очікують збільшення кількості угод до врегулювання політичної нестабільності в країні.
Вчора перший заступник міністра фінансів Вадим Копилов повідомив про прийняття урядом постанови, яка дозволяє ДІУ надавати іпотечні послуги на первинному ринку житла, тоді як раніше ДІУ моглася рефінансувати іпотечні кредити в банках тільки на покупку вторинної нерухомості.
"Це рішення розширює можливості роботи іпотечної установи. Вона більш ефективно зможе брати участь у ринку іпотеки", - заявив Копилов.
Нагадаємо, прийняття цієї постанови ініціювала спостережна рада ДІУ, яка вже розробила правила рефінансування іпотечних кредитів на придбання житла в новобудовах. У ДІУ припускають, що це дозволить збільшити кількість новобудов не тільки у великих промислових центрах, але й у всіх областях, а також стане стимулом для зниження існуючих процентних ставок.
Державна іпотечна установа створена Кабінетом міністрів 8 жовтня 2004 року зі статутним фондом 50 млн грн. 11 травня 2005 року статутний фонд ДІУ був зменшений до 20 млн грн, в 2006 році - збільшений до 100 млн грн. Установа займається рефінансуванням гривневих іпотечних кредиторів за рахунок коштів, притягнутих від розміщення своїх облігацій.
До початку жовтня ДІУ підписало договори з 63 банками на право кредитування соціального житла. Позичальники, що відповідають твердим стандартам ДІУ, мають можливість отримати іпотечний кредит із процентною ставкою нижче ринкової. Кредитуючи клієнтів під 10-17% річних, банки отримують рефінансування під ці позики (максимальна ставка - 9,35%).
Учора ж ДІУ повідомила про дострокове розміщення облігацій серій G і I на суму 290,5 млн грн. Таким чином, установа вже продала папери на 555 млн грн, що разом з капіталом дозволяє йому рефінансувати на сьогодні більше 600 млн грн "соціальних кредитів".
Банкіри відзначають, що хоча частка кредитів, виданих за стандартами ДІУ, у загальному іпотечному портфелі поки ще невелика, вони розраховують на збільшення такого сегмента позичальників.
"Ми давно вели переговори з ДІУ і розраховували на появу такої постанови, - розповів заступник голови правління банку "Хрещатик" Олександр Тимченко. - Зараз вимогам ДІУ відповідає кожна десята заявка на кредит, що подається до банку. Тому попит на такі кредити однозначно буде".
"Всі банки чекали такого рішення, після якого ринок активізується", - відзначає голова правління Трансбанку Сергій Щербина. На його думку, тепер кількість заявок на одержання кредитів від ДІУ збільшиться на 50%.
Ріелтери побоюються, що реалізувати нову можливість банки зможуть тільки після зміни банківських процедур, але кількість угод від цього не зросте.
"В останній місяць попит на нерухомість виріс, але угод більше не стало", - пояснює віце-президент Спілки фахівців з нерухомості Києва Ігор Однопозов. На думку ріелтерів, на низьких темпах зростання угод позначилася і передвиборна кампанія, що відвернула від ринку платоспроможних клієнтів. Очікується, що пожвавлення ринку може відбутися в грудні.
"Грудень завжди був піком фінансової активності і активності на ринку нерухомості. Хоча, можливо, цього не відбудеться. Поки немає стабільності в державі, немає стабільності і на ринку нерухомості", - резюмував Ігор Однопозов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас