Українські банкіри переходять кордони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банкіри переходять кордони

2025
Українські банки починають скуповувати активи за кордоном. Приватбанк і Дельта Банк із інтервалом в місяць вже придбали іноземні установи, а Укргазбанк і банк "Надра" заявили про намір піти за прикладом своїх колег.
"У планах банку до кінця наступного року вийти на ринки Білорусі і Молдови", - говорить заступник голови правління правління Укргазбанку Єгор Русін. За словами банкіра, придбані фінустанови будуть активно розвивати роздрібний бізнес.
Цікаво, що раніше вихід наших банків за кордон обмежувався в основному відкриттям представництв. Так, ВАБанк і банк "Надра" мають представництва в Будапешті, Укрексімбанк - у Нью-Йорку та Лондоні, Перший український міжнародний банк (ПУМБ) - у Лондоні та Москві. Тепер же стратегія українських банків помінялася - вони все активніше купують вже діючі фінустанови і хочуть розвивати роздрібні напрямки бізнесу.
Робота на перспективу
На думку експертів, однієї із причин зміни способів експансії на закордонні ринки стала зростаюча конкуренція усередині країни. "У банківському секторі України стає тісно, і щоб у майбутньому не зіштовхнутися з дефіцитом активів, українські банки змушені вже сьогодні шукати нові ринки", - пояснює голова правління Укрпромбанку Олександр Солтус. Банкір впевнений, що, купуючи банк за кордоном і намагаючись завоювати певні сегменти ринків інших країн, українські фінустанови працюють на перспективу.
Прикладом такої стратегії може бути недавнє придбання Дельта Банком білоруського Атома-банку. Після покупки новий власник фінустанови відразу ж озвучив плани щодо перетворення білоруського банку в оператора ринку споживчого кредитування.
"Білорусь, з погляду місткості ринку, кількості населення та необхідності наших послуг - одна із найперспективніших країн, - пояснює мотиви своєї покупки власник Дельта Банку Микола Лагун. - Ми пройшли успішну практику в Україні і вважаємо, що є сенс розвивати цей напрямок і за кордоном".
Вибір українськими банками як площадки для розвитку свого бізнесу саме країн СНД у першу чергу пов'язаний з їх нерозвиненістю. "Стратегія покупки банків у колишніх республіках СРСР пояснюється тим, що власників вітчизняних фінустанов цікавить повноцінну участь у боротьбі за захоплення певного сегмента ринку. А в цих країнах західні банки ще не влаштувалися, тому сильної конкуренції там поки немає", - говорить голова правління ВТБ (Україна) Ярослав Книгницький. Підтвердженням тому може служити придбання грузинського Тао БанкуПриватбанком, який вирішив зайнятися роздрібом у Грузії. У планах ПриватБанку - відкриття 100 філій і установка 200 банкоматів, при цьому сам Тао Банк повинен вийти в лідери з надання роздрібних послуг.
Груповий інтерес
З іншого боку, на відміну від Дельта Банку, фінансова група "Приват" (до якої входить Приватбанк) вже давно практикує відкриття "дочок" за рубежем. Правда, до цього часу основною причиною виходу на іноземні ринки був не розвиток рітейлу, а обслуговування підприємств, що входять до фінансової групи. Приміром, основний напрямок діяльності Москомприватбанку - обслуговування російських підприємств групи "Приват": ВАТ "Азот" (Березняки), "Алтайкокса", Алапаєвського металургійного заводу, а також кількох метало-феросплавних виробництв.
У сферу впливу групи "Приват" у Грузії, крім Тао Банку, входить компанія Georgian Manganese Holding, яка контролює Зестафонський завод феросплавів, Варціхе ГЕС і комбінат "Чіатурмарганець". Так що, виходячи із практики групи, можна припустити, що придбаний українцями банк, крім розвитку роздрібних продуктів, продовжить традицію обслуговування дружніх підприємств.
Продати подорожче
Ще одна причина росту інтересу до банків із ближнього зарубіжжя - можливість підвищити вартість української фінустанови при її продажі. За словами експертів, такі мотиви можуть бути, приміром, в акціонерів Укргазбанку. Його власники неодноразово заявляли про бажання продати банк іноземцям, а наявність "дочок" в інших країнах - досить вагомий аргумент при визначенні ціни.
"Якщо Укргазбанку дійсно вдасться вийти на ринки країн СНД, його акціонери зможуть розраховувати на значне збільшення вартості банку. Це в першу чергу пов'язане з тим, що іноземні інвестори зацікавлені в сусідніх з Україною ринках", - пояснює Олександр Солтус.
Мельничук Олег
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас