Азербайджан може поставляти системою Nabucco 12 млрд куб м газу на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджан може поставляти системою Nabucco 12 млрд куб м газу на рік

Енергетика
99
Азербайджан може поставляти в Європу газопроводом Nabucco близько 12 млрд куб м газу щорічно, заявив міністр промисловості та енергетики країни Натік Алієв. "На етапі реалізації "Стадії-2" проекти "Шах Деніз" Азербайджан зможе поставляти Nabucco в Європу 12 млрд куб м газу", - сказав він.
Видобуток газу з родовища Шах Деніз у рамках "Стадії-2" намічена на 2012 р. Технічним оператором проекту виступає BP. Нині на "Стадії-1" розробки родовища газ добувається і експортується в Грузію та Туреччину. Азербайджан для власних потреб також купує газ з родовища Шах Деніз.
Комерційним оператором "Стадії-1" проекту виступає Statoil. Комерційним оператором "Стадії-2" може стати Держнафтокомпанія Азербайджану (ДНКАР).
За словами Алієва, Азербайджан вже запрошений стати акціонером проекту Nabucco. "Для Азербайджану було б важливо стати акціонером цього проекту", - вважає міністр.
Стосуючись перспектив будівництва транскаспійського газопроводу, Алієв сказав, що цей проект важливий з погляду диверсифікованості енергопоставок у країни ЄС. "Європа і США зацікавлені в реалізації цього проекту", - сказав міністр.
Раніше американське агентство TDA виділило ДНКАР грант у розмірі 1,7 млн на підготовку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) прокладки транскаспійського газопроводу, передає "Тренд".
Транскаспійский газопровід дозволить транспортувати газ із Туркменістану за допомогою трубопроводу через дно Каспію через територію Азербайджану, Грузії та Туреччини в Європу. Його потужність може скласти 20 млрд куб м газу на рік.
Реалізації проекту заважають невирішені спірні питання між Азербайджаном і Туркменією за статусом Каспію і за приналежністю нафтового родовища "Кяпяз", що розташовано на серединній лінії на Каспієві між країнами. "Між Азербайджаном і Туркменістаном повинні бути більш тісні відносини: після вирішення спірних питань, можна буде говорити про реалізації Транскаспійського газопроводу", - сказав міністр.
Газопровід Nabucco довжиною 4 тис. км забезпечить доставку середньоазіатського та каспійського газу в Європу через Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію, Угорщину, Румунію й Австрію. Введення газопроводу в експлуатацію намічений на 2011р. Вартість проекту оцінюється в 5 млрд євро. Розробкою Nabucco займаються австрійська OMV, угорська MOL, турецька Botas, болгарська Bulgargaz і румунська Transgaz.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас