Гривневі кредити падають у ціні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривневі кредити падають у ціні

Кредит&Депозит
1875
Після подорожчання валютних кредитів великі банки розгорнули кампанію з повального зменшення ставок за гривневих позиках. Здешевлення торкнулося не тільки населення, перед яким не перестають підлещуватися фінансисти, але й підприємств. Банкіри запевняють, що зниження цін на кредитування в нацвалюті не буде одноразовою акцією, а продовжиться в листопаді-грудні.
Рух униз
Ініціаторами зниження вартості кредитів стали системні банки - їхньої ставки по позиках у нацвалюті впали відразу на 2–3% річних, скромніше себе повели їхнього колеги поменше, скинувши лише 0,5–1,5% річних.
"По автокредитам ми зменшили ставки з 16 до 13,5% річних, по іпотеці - з 16 до 12,5% річних", - розповів "Діловій столиці " заступник директора департаменту частки банкінгу Райффайзен Банку Аваль Євгеній Демянов.
"Ціни на гривневі кредити в рамках іпотечних програм нашої фінустанові зменшилися на 2-3%, з автокредитування - на 0,5% річних", - доповнив колегу перший заступник голови правління Правекс-Банку Роман Валесюк. Повальне здешевлення торкнулося й державних програм.
"Ми знизили ставки по гривневих кредитах, видаваним на покупку нерухомості в рамках програми співробітництва з Державною іпотечною установою на 0,9% - до 12% річних", - повідомив заступник начальника управління кредитування фізичних осіб банку "Хрещатик" Сергій Алпутов. Причому фінансисти запевняють, що при цьому не коректували типові договори з позичальниками й не підвищували розміри комісійних за оформлення позик.
Кампанія по перегляду ставок торкнулася й корпоративний сектор. "Ставки по гривневих кредитах були знижені по ряду продуктів для середнього й малого бізнесу. Так, ціни на автокредити в цьому сегменті зменшилися на 2,5%, на овердрафти - на 1%, на дисконтне кредитування - на 1,5%. Для корпоративних клієнтів вартість позик у нацвалюті знизилася в середньому на 1% (залежно від строку й умов)", - розповів начальник управління корпоративного бізнесу АКБ "Укрсоцбанк" Валентин Лазепка.
Переосмислення ризиків
Як головна причина повального зниження ставок називають надлишкову ліквідність вітчизняної фінансової системи протягом літніх місяців - банкірам вигідніше продати свої позики дешевше, ніж тримати їхнього мертвим капіталом. По даним НБУ, залишки банків на коррахунках виросли з 16,5 млрд грн. на 30 травня до 21,2 млрд грн до 4 вересня. Не виключено, що поштовх до перегляду кредитної політики дали іноземні інвестори наших финустанов (10 українських банків з топ-20 зараз мають закордонних власників), потерпілі від потрясінь у Європі й США. "Ми сьогодні спостерігаємо надмірну валютизацію, наприклад, тих же іпотечних кредитів. В умовах, коли більшість позичальників одержує прибуток у гривнях, це приводить до невиправдано високих валютних ризиків, причому як для банку, так і позичальника", - пояснив логіку іноземців Євгеній Дем'янов.
На підвищення привабливості кредитів у нацвалюты зіграло й подорожчання валютних позик. Протягом липня-вересня ставки по них виросли в середньому на 0,5-1,5% річних. "Раніше, коли доларові й гривневі кредитні ставки істотно відрізнялися (різниця досягала 5-6% річних. - ред.), люди однозначно вибирали долар. Тепер же їм стало вигідніше брати гривню. Адже, маючи постійний прибуток у нацвалюты, можна не побоюватися курсових ризиків", - проінформував заступник голови правління Укрсоцбанку Ірина Князєва. Сьогодні середня різниця між вартістю доларових і гривневих кредитів (по програмах автокредитування та іпотеки) складає 1,5-2,5% річних.
Патріотів підтримають
Фінансисти розраховують, що позичальники по достоїнству оцінять їхній щедрий жест. "Ми думаємо, що завдяки зниженню ставок попит на автокредити в національній валюті виросте у півтора-два рази - відбудеться зсув акценту з валюти на гривню. Обсяги іпотечного кредитування в нацвалюті можуть збільшитися відразу чотири-п'ять разів", - спрогнозував Євгеній Дем'янов. Поки ж у споживчкредитуванні домінує долар і євро. За даними Нацбанку, на 1 вересня частка гривневих позик у загальному кредитному портфелі населення складала лише 30,6%.
Банкіри обіцяють до кінця року ще не раз підживлювати попит на гривневі кредити. Правда, зниження ставок на крупнокаліберне кредитування більше не буде таким значним - згідно з нинішніми прогнозами, воно не перевищить 0,5-1% річних. На великі знижки зможуть розраховувати лише користувачі дрібних позик, видаваних у магазинах, які цього разу залишилися не при справах (нинішнє зниження ставок їх не торкнулося).
Очікується, що для них ставки переглянуть напередодні новорічних свят, коли торговельні точки будуть ставити рекорди по продажах і жадати від банків-партнерів проведення святкових акцій.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас