Від 7% до 15% кредитів клієнти не повертають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від 7% до 15% кредитів клієнти не повертають

Кредит&Депозит
384
Від 7% до 15% кредитів, які видаються в Україні, клієнти не повертають. За останнім даними Нацбанку, на початок липня клієнти не повернули українським банкам 5,765 млрд грн. Причому ще на початку року ця сума була меншою більш ніж на мільярд.
Бум кредитування вже спричинив проблему неповернення платежів. Причини різні. Наприклад, погіршення фінансового стану позичальника. А також непрозорі банківські ставки, у результаті чого клієнти змушені переплачувати суми, що значно перевищують зазначені в рекламі цифри.
Боржників розділили на чотири групи.
До першої входять, ті які забули внести черговий платіж. До другої фінансові труднощі,які раптом виникли, але можна домовитися про те, щоб реструктуризувати борг. До третьої групи належать безвідповідальні: вони не повернуть кредит, поки не усвідомлюють, що заборгованість перед банком шкодить їх інтересам. Наприклад, вони можуть опинитися в "чорному списку" - і тим самим практично позбавлять себе можливості користуватися кредитами надалі. У четверту категорію входять професійні шахраї: на думку експертів, їх близько 15% від загального числа.
Як стверджують банкіри, у більшості випадків кредитоплатник робить вигляд, що забув про свій борг. Нерідко банки "пробачають" ці борги: високий рівень шахрайства вже закладений у підвищені ставки. Втім, повезти може не завжди. Все активніше на ринок виходять колекторські компанії - офіційні вибивателі боргів. Тарас Загородній, голова цивільної ініціативи "За прозорість фінансових ринків", вважає, що незабаром колектори візьмуться за процедуру вилучення майна за невиплату кредиту.
Поки ж Національний банк пообіцяв лобіювати введення кримінальної відповідальності для боржників, що не повертають кредит. Подібний захід, на думку керівництва Нацбанку, надійно захистить фінансові установи від несумлінних клієнтів.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас