Банкіри розділяються в оцінці впливу зниження ставки ФРС на Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри розділяються в оцінці впливу зниження ставки ФРС на Україну

1065
Українські банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна" у середу, розходяться в оцінці впливу зниження Федеральною резервною системою (ФРС) базової процентної ставки овернайт на 0,5 процентних пункту - до 4,75% на український фінансовий ринок і допускають збереження вартості зовнішніх позик для українських позичальників на високому рівні.
"При сприятливому збігу обставин ми очікуємо, що після зниження ставки ФРС учасники ринку, пов'язані із зовнішніми запозиченнями, відрізняються підвищенням ставок з них, а ситуація у фінансовому секторі України до грудня поточного року може повернутися на рівень першої половини 2007 року. Однак навіть у цьому випадку певна стриманість інвесторів буде помітна протягом першої половини 2008 року", - сказав заступник глави ради директорів Дельта Банку (Київ) Віталій Масюра.
Як повідомлялося, ФРС у вівторок знизила базову процентну ставку овернайт відразу на 0,5 процентних пункту, до 4,75%, тоді як аналітики найбільших інвестбанків прогнозували зниження базової ставки з федеральних фондів на 0,25 процентних пункти. Ринок в цілому сподівався на 0,5 процентних пункти, розраховуючи на більш рішучі дії з боку ФРС в умовах виниклої в США економічній невизначеності. Їх надії виправдалися, що викликало різке зростання котирувань акцій. Крім базової ставки, ФРС знизила у вівторок на пів проценту й розмір дисконтної ставки (discount rate) - до 5,25%. Ставка, за якою банки позичають кошти через дисконтне вікно ФРС, традиційно на один процентний пункт перевищує ставку овернайт. Вартість кредитів американського ЦБ не знижувалася з 2003 року.
На думку Масюри, якби зниження ставки ФРС склало лише 0,25 п.п., то криза на світових ринках могла б змінитися невизначеністю, протрималася б до кінця 2007 року і, швидше за все, привела б до росту ставок на всіх сегментах фінансового ринку України (депозити, кредити, облігації і т.д.). "Через призму світового ринку дана проблема в Україні носить виборчий характер (торкнеться тих, хто активно працює на зовнішніх ринках) і, безсумнівно, буде вирішена тоді, коли заспокоїться негода на світових ринках. Однак якщо турбулентність на зовнішніх ринках продовжиться або підсилиться, то вплив світової кризи відчують як більш широкі ділові кола, так і населення", - відзначив Масюра.
На його думку, зниження ставки ФРС на 0,5 п.п. дозволяє з більшою впевненістю очікувати, що у світі, і, як наслідок, в Україні, позначиться вектор виходу із кризи, що підштовхне інвесторів і банки відновити розміщення ресурсів.
Втім, заступник голови ради директорів Дельта Банку відзначив, що крім зміни ставки ФРС на ситуацію на світовому (і, як наслідок, на українському) ринку впливає стан світової економіки і, в першу чергу, економіки США. "Зростання ВВП, зайнятість, фінансові результати банківського сектора за третій квартал 2007 року в США: якщо за цими показниками виявляться несприятливі тенденції, то ефект від зниження ставки ФРС може бути частково з'їдений такими факторами", - відзначив Масюра.
"Зниження ставки ФРС не відіб'ється на вартості зовнішніх позик, тому що зберігається криза ліквідності і недовіри банків один до одного на світових ринках. Принаймні два-три місяця вартість позик для банків, у тому числі українських, збережеться високою", - сказав директор казначейства Райффайзен Банк Аваль (Київ) Володимир Кравченко.
При цьому, на його думку, у середньо термінові перспективі позначать тенденції зміцнення долара стосовно євро. "Я вважаю, що найближчим часом курс EUR/$ проб'є рівень 1,4 на тлі скорочення диференціала процентних ставок з долару і євро і можливого виходу негативних даних з розвитку американської економіки. Однак до середини 2008 року в межах виходу американської економіки із кризи долар зміцнить свої позиції проти євро - у наступному році курс EUR/$ знизиться до 1,35. Цьому буде сприяти й можливе подальше зниження ФРС процентної ставки на 0,25-0,5 п.п.", - підкреслив Кравченко.
Президент "Банку НРБ" (Київ) В'ячеслав Юткін вважає, що зниження ставки ФРС не зможе повністю зняти проблему міжнародної кредитної кризи. "Зниження ставки - результат іпотечної кризи, що заглиблюється, у США, наслідки якого світова економіка буде відчувати ще не менше двох років. Чекаючи зниження ставки ФРС долар вже впав стосовно євро до рекордного рівня і мало імовірно, що продовжить своє падіння нижче 1,40", - відзначив банкір.
При цьому, за його оцінкою, українська економіка, що ввійшла в смак інвестицій, зіштовхнеться з їх недостачею. "Наслідки для України: виростає вартість зовнішніх позик, найімовірніше, Україна відкладе розміщення, що планувалися, своїх цінних паперів на світових фінансових ринках. Українські банки в умовах підвищення у світі ціни довготермінових запозичень, з одного боку, і обмежень із ставки залучення валюти, введених з жовтня поточного року Нацбанком, - з іншого боку, відчують нестачу валютних коштів, і будуть змушені підвищити процентні ставки з кредитів", - вважає Юткін.
За оцінкою заступника голови правління Брокбізнесбанку (Київ) Владлена Данилова, у цей час складно прогнозувати, як відіб'ється зниження ставки ФРС на вартості зовнішніх позик для українських банків.
"Ставка ФРС - дуже потужний інструмент, і її найменші зміни викликають хвилю коректувань цілої низки індикаторів на світових фінансових ринках. Ставка Libor з долара США теоретично повинна зменшитися, хоча складно прогнозувати, наскільки і як швидко це відбудеться, тому що існує нестача ліквідності і певна криза довіри, які діють у протилежному напрямку і спричиняються зростанням ставки Libor. Реальна ціна доларових запозичень для українських банків буде визначатися не тільки рівнем ставки Libor, але й ризиком-премією, що додає до цієї ставки, що в умовах дефіциту ліквідності, високої волатильності та відтоку капіталу в менш ризикові інструменти протягом останнього місяця має тенденцію до росту", - сказав банкір.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас