Газпром прагне купити найсучаснішу енектростанцію в Британії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром прагне купити найсучаснішу енектростанцію в Британії

Енергетика
170
Газпром хоче одержати частку в Baglan Bay, скориставшись допомогою німецького енергогіганту E.On. Будівельник і власник станції- американський концерн General Electirc (GE); з весни вивчає можливість продажу Baglan Bay, пишуть Відомості.
Остаточного рішення поки немає, аналізом можливої угоди зараз займається консалтингова фірма Lexicon Partners, повідомив представник GE. Але E. On - один з інтересантів, запевняє менеджер Газпрому. І якщо він зробить GE кращу пропозицію, то Газпром хотів би у партнерстві з ним одержати частку в Baglan Bay. Правда, поки до конкретних переговорів справа не дійшла.
Будівництво Baglan Bay обійшлося GE приблизно в 300 млн фунтів стерлінгів ($600 млн). Концерн випробував на ній найпередовішу технологію парогазового циклу - H System, що, за даними GE, дає $15-20 млн щорічної економії на паливі (у порівнянні зі станціями аналогічної потужності). Від продажу станції GE розраховує одержати 450-500 млн фунтів (близько $0,9-1 млрд), писала у квітні британська Daily Telegraph з посиланням на джерела в галузі. В GE коментувати це не стали.
Газпром ніколи не приховував інтересу до британських енергоактивів, але поки йому це не дуже вдається. Однак E. On може допомогти в обмін на частку в проекті розробки Південно-Російського родовища. Частка Baglan Bay може стати частиною цієї угоди, говорить менеджер Газпрому.
Baglan Bay навряд чи коштує набагато більше витрачених на будівництво $600 млн, вважає лондонський співробітник одного з міжнародних інвестбанків. Це гарний, "високотехнологічний" актив, відзначає він. Але є й ризики.
В 2006 Газпром поставив у Великобританію 8,7 млрд куб. м газу (це майже 11% усього споживання в країні і 41% імпорту, а для Газпрому - 5,4% від всіх європейських поставок). З 1994 р. концерн володіє 10% у газопроводі Interconnector (між Бельгією та Британією). СП Газпрому і німецької BASF - Wingas готує проект газового сховища на базі виснаженого родовища Saltfleetby. Також Газпром може одержати частку в BBL Company, що будує трубопровід з Нідерландів у Великобританію: у жовтні 2006 Газпром підписав меморандум з голландською Gasunie, пообіцявши їй 9% у проекті Nord Stream в обмін на частку ВBBL.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас