Європарламент ставить під питання будівництво Північно-Європейського газопроводу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент ставить під питання будівництво Північно-Європейського газопроводу

Енергетика
166
Голова комітету із зовнішньої політики Європарламенту Яцек Саріуш-Вольский вимагає переорієнтації європейської енергетичної політики. Брюссельські урядовці повинні активніше піклуватися про безпеку енергопостачання та краще захищати ЄС від російського пресингу, вважає він.
Також під питання варто поставити будівництво Північно-Європейського газопроводу, говорить польський політик, якого цитує Handelsblatt.
ЄС занадто сильно концентрується на внутрішньому ринку, зневажаючи зовнішньополітичними та стратегічними аспектами енергопостачання, а Єврокомісія занадто активно, на його погляд, прагне до лібералізації.
"Єврокомісія повинна захищати нас від монополії "Газпрому" так само, як вона зробила це у випадку Microsoft", - зажадав Саріуш-Вольський. Для цього, зокрема, необхідно вивчити поточні проекти, наприклад з будівництва Північно-Європейського газопроводу. Правда, для початку депутат пропонує лише консультації за участю всіх зацікавлених країн - насамперед, Німеччини та Польщі.
"Енергетично-політичній однополярності" варто покласти край, їй на зміну повинна прийти політика "енергетичної солідарності", - вимагає автор доповіді Саріуш-Вольський.
Його ініціатива співпала з засіданням Єврокомісії 19 вересня, де буде представлений пакет законів з посилення конкуренції на енергетичних ринках. Проект Андріса Пієбалгса, комісара з енергетики, хоча й містить пункт про енергетичну солідарність, однак говорить тільки про "регіональні угоди про солідарність" в галузі енергопостачання. Передбачається, що такі угоди укладатимуться між державами ЄС, тоді як Єврокомісії надається лише супровідна роль.
Офіційно відповідальність за зовнішню енергетичну політику покладена на головного дипломата Хав'єра Солану, однак жодна з 27 держав ЄС не квапиться розкрити перед іспанцем свої карти. Розбіжності є також в Єврокомісії, між комісаром з енергетики Пієбалгсом, з одного боку, і комісаром з зовнішньої політики Беніто Ферреро-Вальднером - з іншої. Обоє вважають себе відповідальними за відносини з Росією, але не завжди виступають єдиним фронтом.
Після підписання нового базового договору ЄС положення може змінитися. Договір вже передбачає подвійне підпорядкування майбутнього уповноваженого із зовнішньої енергетичної політики, до завдання якого входить встановлення тісних зв'язків між Єврокомісією та Радою міністрів. Одне "але": базовий договір набере чинності не раніше 2009 року.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас