В наступному році Україна стане повноважним виробником телефонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В наступному році Україна стане повноважним виробником телефонів

Фондовий ринок
494
Один з найбільших у світі контрактних виготовлювачів електроніки - американська фірма Jabil Circuit - має намір створити в нашій країні вертикально інтегроване виробництво електронних компонентів і пластикових частин для споживчої електроніки, після чого на виробах провідних світових брендів можна буде побачити напис Made in Ukraine.
На минулому тижні компанія ввела до ладу складальне виробництво електронних компонентів в Ужгороді, що позиціюється як найбільше в Європі. Крім цього, Jabil придбала відомого виробника пластикових деталей електроніки Green Point Technologies і займається перенесенням одного із заводів цієї компанії з Тайваню в Україну. За словами представників Jabil, перенесення потужностей Green Point Tech. завершиться до кінця цього року, після чого можна буде говорити про повний цикл виробництва мобільних телефонів у Закарпаття.
Президент Jabil Circuit з сегменту споживчої електроніки Джон Ловато відмовився повідомити «ДС», які саме відомі бренди та моделі телефонів будуть збиратися на їх підприємствах в Ужгороді. У цей час практично всі провідні виготовлювачі мобільних телефонів, принтерів, факсів та іншої побутової електроніки залучають до своїх проектів так званих контрактних виробників, однак пов'язують останніх жорстокими умовами конфіденційності. За офіційною інформацією Jabil, серед її основних замовників значаться Nokia, Alcatel, Siemens, HP, IBM, Cisco Sistems та ін. Але місцеві жителі не приховують, що, працюючи на підприємстві Jabil, вони виконують замовлення Nokia і HP, для яких вже випущено кілька мільйонів одиниць техніки.
Зважаючи на це, поки не можна говорити про те, що в нашій країні будуть збирати ультрасучасні моделі мобільних телефонів. Виготовлення таких, як правило, ведеться на основних заводах власників брендів, розташованих на їх історичній батьківщині, а контрактним виробникам в основному передають уже відпрацьовані технології та обладнання.
Проте українське виробництво електронних компонентів уже обійшлося Jabil в $55 млн. З них $20 млн склали інвестиції в будівництво самого заводу і його інфраструктури, а гроші, що залишилися, пішли на придбання обладнання. Як мінімум ще $7 млн буде витрачено на перенесення і розміщення в Ужгороді технологічної лінії Green Point Tech. За словами гендиректора Закарпатського інвестиційного агентства (адміністрація колишньої ВЕЗ «Закарпаття») Володимира Приходько, на території ВЕЗ також працює ще один відомий контрактний виробник електроніки - американська Flextronics. Однак ця компанія не змогла розгорнутися повною мірою через скасування пільг вільним економічним зонам.
Швидше за все, основним мотивом перебування збирачів електроніки в Закарпаття є порівняно невисока вартість робочої сили, яка нижче, ніж у сусідніх Угорщині та Польщі, і близькість до транс'європейських транспортних коридорів. У Китаї виготовлювачі споживчої електроніки можуть платити робітником ще менше. Однак продавати в Європі електроніку, зібрану в Азії, невигідно: зекономлені гроші з'їдають перевезення. Крім того, непоганий персонал для транснаціоналів готує місцевий університет, а деякі жителі регіону ще не забули навички, які одержали, працюючи на радянських радіозаводах.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас