Банки мобілізовані на фінансову війну з Іраном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки мобілізовані на фінансову війну з Іраном

Фондовий ринок
196
Америка веде фінансову війну з Іраном з метою ізолювати його економіку від світової банківської системи і змусити Тегеран відмовитися від ядерної програми.
Міністерство фінансів США поступово затягує петлю на шиї супротивника, переконуючи європейські і японські банки підтримати своїх американських колег і перестати обслуговувати транзакції іранських клієнтів.
Deutsche Bank став останнім з банків, які почали закривати рахунки, що належать іранським клієнтам - як компаніям, так і фізичним особам. Для економіки, що вкрай залежна від нафтових доходів, ці кроки досить небезпечні. Ірану усе складніше одержувати позички, іноземну валюту та тримати внески за кордоном.
Оскільки з кожним днем здобувати долари, євро або ієни стає усе сутужніше, Іран поступово втрачає можливості забезпечувати себе необхідним імпортом. Закордонні інвестиції, які особливо необхідні найважливішим об'єктам нафтовидобутку, мінімальні.
По суті, Америка використає свою фінансову міць, щоб виключити Іран із глобальної економіки. Хоча ООН прийняла дві резолюції із санкціями проти деяких іранських громадян і компаній (третя, імовірно, піде наприкінці вересня), спостерігачі вважають, що ці заходи виявляються куди менш ефективнішими, ніж фінансове ембарго.
В останньому інтерв'ю Стюарт Леві, заступник міністра фінансів з фінансової розвідки, заявив, що прийняті контрзаходи доводять свою ефективність. "Є переконливі свідоцтва, що вони працюють: до іранських ділових кіл ставляться з більшою підозрою, працювати ним стає набагато складніше", - пояснив він.
Саме Леві очолює фінансовий похід Америки проти Ірану. Міністерство фінансів перестало проводити доларові транзакції із двома найбільшими державними банками Ірану - "Садерат" та "Сепах". Формально американським банкам було заборонено вести справи з Іраном ще 23 роки тому.
Під тиском США на той же шлях стають європейські та японські банки. "Ми проінформували своїх клієнтів, які володіють рахунками в Німеччині, але проживають в Ірані, що закриємо їх рахунки", - оголосив прес-секретар Deutsche Bank, восьмого банку у світі за величиною активів.
UBS, найбільший світовий банк за обсязами активів, пішов на аналогічний крок у січні.
Прес-секретар банку HSBC, найбільшого у Великобританії і четвертого у світі, повідомив, що з іранськими клієнтами не проводяться доларові транзакції, а ділові зв'язки з Тегераном зведені до мінімуму.
У червні три найбільших банки Японії оголосили, що не будуть вести нових справ з іранськими клієнтами. Іран міг уникнути введених США обмежень, відмовившись від доларових транзакцій на користь євро або японської ієни. Однак на тлі аналогічних обмежень європейських та японських банків ця лазівка також закривається.
Економіка Ірану вже багато років переживає стагнацію. Завдяки високим цінам на нафту повинен був початися бум, однак фінансові санкції заважають Ірану скористатися несподіваними доходами.
Дипломати, що спеціалізуються на мусульманському світі, говорять, що фінансові заходи роблять відчутний тиск на уряд президента Махмуда Ахмадінежада.
Недавно одна з газет у Тегерану повідомила, що іранські компанії зіштовхнулися з підвищенням цін на імпорт на 20-30%, оскільки іранцям доводиться наймати посередників, щоб уникнути фінансових обмежень.
За словами Ірану, його ядерна програма носить мирний характер і призначена винятково для виробництва електроенергії.
Президент Ахмадінежад обвинувачує Америку в тому, що вона свідомо ускладнює положення іранського народу. Він заявляє, що країна продовжить реалізацію своїх ядерних планів.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас