РФ не має наміру використовувати нафтові дозоди для стратегічних інвестицій у західні компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ не має наміру використовувати нафтові дозоди для стратегічних інвестицій у західні компанії

Енергетика
86
Росія не має наміру використовувати нафтові доходи для стратегічних інвестицій у західні компанії, заявив начальник відділу з управління стабфондом Мінфіну РФ Петро Казакевич.
"Ми не говоримо про стратегічні інвестиції в іноземні компанії або захоплення якихось галузей в іноземних економіках. Не можна обвинувачувати нас у спробі використання стабфонду як політичний інструмент", - сказав він в інтерв'ю Financial Times.
Він нагадав, що державні фонди країн Арабського регіону та Сінгапуру купують активи в Європі і Америці десятки років, і це зовсім не обговорювалося дотепер.
"Мені здається дуже дивним, що коли Росія тільки почала обговорювати таку можливість, ми почули стільки стурбованих виступів. Я не розумію, чому ми чуємо стільки голосів, які демонізують нашу діяльність", - відзначив Казакевич.
У цей час Росія інвестує нафтові доходи, накопичені в стабфонди в розмірі $127,5 млрд, тільки в держоблігації, що мають найвищий рейтинг. Проте, як відзначає FT, це сприяє росту дебатів з обмеження інвестицій з державних фондів. Суперечки виникли після того, як стало відомо про намір Китаю, Катару та ОАЕ придбати частки в західних компаніях. На ринку циркулюють чутки, що державний газовий концерн "Газпром", можливо, намагається придбати частку у великій газорозподільній мережі Великобританії, а російський стабфонд планується використати для стратегічних інвестицій у західні компанії, відзначає FT.
"Ми лише хочемо розширити наші можливості для заробляння грошей і зростання національного добробуту", - підкреслив Казакевич, коментуючи намір Росії розділити стабфонд на дві частини і вкладати меншу частину в акції закордонних компаній.
Раніше повідомлялося, що до лютого 2008 року стабфонд буде розділений на резервний фонд і фонд національного добробуту. Резервний фонд планується підтримувати на рівні 10% ВВП і вкладати його кошти тільки у надійні держоблігації. Інша частина стабфонду буде інвестуватися в корпоративні папери.
"Ми розділимо стабфонд, але це не виходить, що ми з першого ж дня почнемо купувати акції. Ми повинні діяти дуже уважно, щоб вибудувати основу і придбати досвід у цій сфері", - сказав Казакевич. У цей період кошти обох фондів будуть залишатися в державних паперах.
Він також відзначив, що російська інвестиційна модель буде опиратися на досвід Норвегії, де ризики вкладень в одну компанію обмежені на рівні 3% від її статутного капіталу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас