Акції банків дешевшають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції банків дешевшають

Фондовий ринок
312
За останній тиждень акції деяких українських банків, якими торгують на ПФТС, втратили більше, ніж сам біржовий індекс.
Експерти вважають, що попит на акції банків падає у зв'язку з іпотечною кризою в США, і очікують зниження цін на фінансові активи в Україні. Акції банків на минулому тижні втратили 3-4,5% вартості і продовжили своє падіння в понеділок (лідери падіння - «Райффайзен Банк Аваль» і Укрсоцбанк). На думку опитаних фінансистів, падіння попиту на акції кредитно-фінансових установ викликано негативними очікуваннями спекулянтів щодо цін на банки, виставлені на продаж.
На банківський ринок зараз впливають відразу кілька взаємодоповнюючих факторів, що зменшують потенціал розвитку банківського сектора. На тлі вищезгаданої американської кризи зросла ціна капіталу для ринків, що розвиваються. Зв даними Financial Times, спред до казначейських облігацій США для позичальників із країн з рейтингом ВВ (як в України) досягає 3,5% і продовжує своє зростання. Аналітики вже відзначають, що подорожчання ресурсів знизить прибутковість українських банків, а також уповільнить швидкість росту активів - через подорожчання кредитів. Підсилити вплив світової кризи ліквідності на український фінансовий ринок може Нацбанк, що своєю постановою №235 збирається з 20 жовтня ввести новий порядок одержання резидентами зовнішніх позик. Максимальна процентна ставка з таких позик буде визначатися як середньозважена (за два попередні квартали) прибутковість з єврооблігацій України в доларах США (зараз близько 6,5%) + 2%. Тобто всі банківські групи повинні будуть залучати позики не дорожче 8,5% річних у валюті.
За словами глави представництва банку BNP Paribas Домініка Меню, більшості українських банків (навіть тим, у яких є підтримка закордонних банківських груп) буде дуже складно залучати кошти під такі відсотки. «Можливо, багато портфельних інвесторів, що володіють акціями українських банків, розуміють, що ціни на активи будуть йдти донизу, і тому готові продавати папери банків дешевше»,- відзначає пан Меню.
На думку гендиректора ІК «Драгон Капітал» Дмитра Тарабакіна, ціну акцій українських банків опускають настрої інвесторів, а не реалії. Мовляв, фінансисти орієнтуються на корекцію у вартості акцій казахстанських банків, які за останні тижні подешевіли на 20-25%, тому що вони фінансували своє розширення за рахунок закордонних грошей, а не будували розвинені мережі. «В Україні працює інша модель банківського бізнесу, тому тривалого зниження цін на банківські папери не буде. Зараз же можна скористатися моментом, щоб купити найбільш дешеві акції», - говорить Тарабакін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас