НБУ: Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України у 1 півріччі зріс у 2,6 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України у 1 півріччі зріс у 2,6 рази

Валюта
327
Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в січні-червні 2007 року виріс в 2,6 рази в порівнянні з відповідним періодом 2006 року - до $2 млрд ("мінус" 3,4% до ВВП), повідомив Нацбанк України (НБУ) уточнені дані на офіційному веб-сайті у п'ятницю.
"У першому півріччі 2007 року негативне сальдо поточного рахунку становило $2 млрд, збільшившись у порівнянні з відповідним періодом 2006 року в 2,6 рази. У той же час значний приплив коштів на фінансовому рахунку, головним чином, завдяки довготерсміновии ресурсам (прямим іноземним інвестиціям і негарантованим кредитам), дозволив не тільки компенсувати дефіцит поточного рахунку, але й збільшити резервні активи на $3,4 млрд", - відзначається в повідомленні.
Як повідомлялося, відповідно до попередньої оцінки НБУ, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в січні-червні 2007 виріс у 2,4 рази - до $1,9 млрд ("мінус" 3,2% до ВВП).
Відповідно до повідомлення Нацбанку, зовнішній товарообіг України в першому півріччі збільшився майже на третину в порівнянні з відповідним періодом минулого року - до $50 млрд, головним чином, за рахунок активізації товарообміну з найближчими сусідами (країнами СНД і Західної Європи).
При цьому зростання товарообігу із країнами СНД відбувся переважно за рахунок значного нарощування експорту товарів (на 58,6%), а із країнами Європи, навпаки, - шляхом збільшення обсягів імпорту (на 35,5%). "Хоча обсяги експорту росли високими темпами, імпорт зростання швидше, що привело до збільшення негативного сальдо торгівлі товарами в цілому за перше півріччя в 1,4 рази - до $3,2 млрд... Сальдо торгівлі послугами за січень-червень 2007 року склалося позитивне в розмірі $453 млн", - підкреслюється в повідомленні.
У повідомленні також відзначається, що позитивне сальдо балансу поточних трансфертів у першому півріччі склало $1,7 млрд, що на 21,2% більше рівня відповідного торішнього періоду. "Обсяги отриманих резидентами трансфертів досягли $1,9 млрд, збільшившись до відповідного періоду минулого року на 23%, що в значній мірі визначено ростом надходжень грошових переказів робітників, а також приватних перекладів (у тому числі з використанням міжнародних систем) в 1,4 рази", - відзначається в повідомленні.
При цьому, за даними НБУ, за підсумками першого півріччя сформувалося позитивне сальдо фінансового рахунку (без обліку резервів) у розмірі $5,8 млрд (у першому півріччі минулого року сальдо було негативним - $0,9 млрд).
Відповідно до повідомлення, у січні-червні чисті залучення з середньо- і довготермінових кредитів та облігацій склали $5,3 млрд, що у 3,1 рази більше, ніж за відповідний період минулого року.
У цілому, за даними НБУ, за півріччя банківський сектор одержав середньо- і довготермінові кредити на суму $2,5 млрд. Крім того, $1,7 млрд банки залучили шляхом розміщення єврооблігацій. "Із загальної суми залучень з єврооблігацій, здійсненим у першому півріччі, 30% доводиться на Приватбанк, 24% - на Укрсоцбанк, 17% - на ПУМБ, за 11% на Альфа-банк і банк "Надра", 7% - на Вабанк", - відзначається в повідомленні.
При цьому в повідомленні підкреслюється, що на відміну від 2006 року небанківський корпоративний сектор у першому півріччі 2007 року емісій і розміщень єврооблігацій не здійснював.
За оцінкою НБУ, попит нерезидентів на корпоративні облігації внутрішньої позики зберігається стабільний. При цьому найбільш привабливим напрямком інвестування залишаються банківські цінні папери. "За перше півріччя чиста покупка нерезидентами корпоративних внутрішніх облігацій склала майже $1 млрд, з яких 93% - банківські", - вказується у повідомленні.
Крім того, за даними НБУ, протягом першого півріччя було зафіксовано рекордне зростання кредиторської заборгованості при практично незмінній дебіторській заборгованості із зовнішньоекономічних розрахунках. "За шість місяців поточного року кредиторська заборгованість збільшилася на $2,2 млрд (у першому півріччі 2006 року - на $397 млн)", - відзначається в повідомленні.
Крім того, за даними НБУ, протягом першого півріччя 2007 року українські суб'єкти підприємницької діяльності залучили чисті короткотермінові кредити на суму $2,1 млрд (у першому півріччі 2006 року - $1 млрд), причому основний приріст залучень доводився на другий квартал 2007 року.
У той же час меншими були обсяги операцій із зворотного викупу вітчизняних цінних паперів у нерезидентів: за шість місяців 2007 року вони склали $1,7 млрд (у першому півріччі 2006 року - $2,3 млрд).
При цьому, за даними НБУ, значно виросли обсяги відтоку наявної валюти з банківського сектора в інші сектори економіки: за шість місяців поточного року вони склав $5,1 млрд (з них $3,4 млрд - у другому кварталі), тоді як у першому півріччі 2006 року вони становили $3,3 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас