Євро взяв висоту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро взяв висоту

Валюта
1084
На світових ринках учора курс євро щодо долара США досяг історичного максимуму - 1,3897 долл., а в Україні вперше з 2004 року перевищив 7 гривень. Експерти вважають, що до вирішення іпотечної кризи в США долар продовжить девальвувати, а євро може вирости до 1,42 дол. Подальше падіння гривні дозволить українським експортерам зміцнитися на європейському ринку.
Учора курс євро досяг історичного максимуму стосовно долара США -1,3897 дол. Американська валюта за день втратила 0,44%, подешевшавши відносно євро на 2,1% за шість днів. Ослаблення долара було викликано заявою міністра фінансів США Генрі Полсона про те, що нестабільність на фінансовому ринку збережеться, а збільшення ліквідності не вирішить проблем з кредитами.
"Є серйозний ризик падіння американської економіки, по'єднаний зі зниженням ставок, які натискають на долар",- відзначає аналітик торонтського відділення RBC Capital Девід Вотт.
У зв'язку з ослабленням американської економіки головний валютний аналітик Bank of New York Майкл Вулфолк очікує від Федеральної резервної системи (ФРС) США зниження дисконтної ставки з 5,25% до 4,75%, що також скоротить різницю в ставках у США і Європі, підсиливши притік капіталу в єврозону і подальшу девальвацію долара. Європейські аналітики, навпроти, очікують від Центробанку підйому ставки з 4% до 4,25%.
Учора ж Нацбанк України переглянув курс євро, вперше за останні 2,5 роки встановивши його вище 7 грн - до 7,0119 грн.
Нагадаємо, після початку "помаранчевої революції", у листопаді 2004 року, курс євро підскочив майже на 40 коп., досягши 29 грудня 2004 року свого максимуму - 7,2334 грн. Але вже 6 січня 2005 року він впав на 20 коп., знизившись до кінця року до 5,97 грн. До рівня 6,98 грн/євро іноземна валюта підбиралася півтора роки.
"Банкіри вважають, що до стабілізації ситуації на іпотечному ринку США євро продовжить зросатняти.
"Іпотечна криза поки не закінчилася, і наступна хвиля можлива в жовтні, коли настануть чергові квартальні платежі. Напевно, ці ризики і хеджируються інвесторами",- говорить генеральний заступник голови правління Приватбанку Юрій Пікуш.
"Євро буде рости в будь-якому випадку. Остання статистика зі США негативно відбилася на міжнародному ринку,- погоджується голова правління банку НРБ Владислав Кравець.- Немає причин, щоб євро падав, поки немає позитивної інформації зі США".
На думку начальника відділу фінансових інститутів російського Інвестощадбанку Ігора Суздальцева, вторгнення США в Іран, активно обговорюване зараз адміністрацією Джорджа Буша, приведе до ще більшого зростання цін на нафту та зняття американської валюти з валютних резервів низки країн світу. За його оцінками, це може привести до падіння долара на світовому ринку ще на 5-10%. Начальник управління казначейства Індустриалбанку Олександр Фомін впевнений, що подальше зростання євро буде залежати від рішень ФРС.
Експерти прогнозують зростання курсу євро.
"Сьогоднішній рівень євро до долара - це історичний пік, навряд чи він довго протримається. Ринок до цьому психологічно не готовий,- впевнений заступник голови правління банку 'Фінанси та кредит' Сергій Борисов. - Буде деякий відкат, а потім стабілізація на рівні 1,38-1,39 долара, у перспективі - 1,4".
"Курс євро на Україні буде рости паралельно світовим ринкам. Але в найближчі три-п'ять місяців курс відкотиться",- вважає Владислав Кравець. Головний аналітик з фінансових ринків CMC Markets Девід Джонс очікує за півтора місяця зростання євро до 1,42 дол.
За словами директора казначейства Укрсоцбанку Фелікса Інденбаума, продовження девальвації гривні до євро може підштовхнути Нацбанк переглянути свою позицію щодо прив'язки національної валюти, але не раніше кінця року. До того ж для цього частка євро в зовнішніх операціях повинна вирости.
"Нацбанк бере експортно-імпортне сальдо країни за всіма показниками, державними і комерційними, і дивиться, який обсяг становить долар. Якщо ця частка 70 відсотків, то вони не будуть змінювати прив'язку",- впевнений Владислав Кравец.
Серед найближчих наслідків ослаблення гривні банкіри називають збільшення експорту в Європу, до якої зараз направляється 32% українського експорту. "Збільшення експорту в Європу з України покращиться, і доходи експортерів теж підвищаться,- говорить Сергій Борисов.- Але тому що курс євро коливається, будуть виникати непередбачені ситуації, коли прибуток розраховується за курсом 7 гривень, а отримується за 6,8".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас