Мінфін: Через недієздатність ВР Уряд не може збільшити соцвиплати чорнобильцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін: Через недієздатність ВР Уряд не може збільшити соцвиплати чорнобильцям

Казна та Політика
191
Обсяг видатків держбюджету на чорнобильські програми у поточному році склав понад 4,9 млрд грн. Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба Міністерства фінансів.
Передбачається суттєве збільшення коштів, які будуть спрямовані на ці цілі, і у проекті бюджету наступного року. Зокрема, видатки на соціальний захист та пенсійне забезпечення чорнобильців зростають проти 2007 року на 33,3% і становлять 5,9 мільярда гривень.
Однак, сьогодні ще залишаються законодавчо неврегульованими деякі питання соцзахисту громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Ця ситуація, з одного боку, не дає можливості збільшити виплати чорнобильцям, а з іншого боку - використовується окремими політичними силами з метою передвиборчих спекуляцій, говориться в повідомленні Мінфіну.
Законодавча та виконавча влада зробила реальні кроки для врегулювання ситуації. На розгляді Верховної Ради знаходиться проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", схвалений відповідними комітетами ВР.
У разі ухвалення зазначеного законопроекту, вже у 2008 році розмір доплати до пенсії інвалідам-чорнобильцям, віднесеним до І категорії, збільшився б у 8 разів, а інвалідам – чорнобильцям II, III та IV категорії – у понад 10 разів. Такий підхід в частині соціального захисту чорнобильців суттєво збільшує їх доходи.
Однак, як повідомляє відомство, через рішення Президента про розпуск Верховної Ради зазначений законопроект не було прийнято, тож питання соціального захисту чорнобильців залишається сьогодні відкритим.
Уряд наголошує на неприпустимості маніпулювання інтересами та почуттями громадян для досягнення політичних цілей. Зі свого боку, Кабмін передбачив збільшення доплат та пенсій чорнобильцям у проекті державного бюджету на 2008 рік. Це питання буде у першочерговому порядку розглянуто новообраним складом Верховної Ради і громадяни, як постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, отримають збільшені соціальні виплати вже з 1 січня наступного року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас