Комітет Європарламенту згоден спростити візовий режим для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комітет Європарламенту згоден спростити візовий режим для України

Казна та Політика
237
Комітет з іноземним справам Європарламенту підтримав спрощення візового режиму для України. Комітет рекомендує депутатам ЄП підтримати відповідну угоду між Україною і Євросоюзом, а також угоду про реадміссії - повернення нелегальних мігрантів. За таке рішення члени комітету проголосували на засіданні, повідомляє радіо "Свобода".
На думку автора доповіді щодо угоди про спрощення візового режиму Іштвана Сент-Іване, обибві угоди є сприятливими і для Євросоюзу, і для України. Він привітав те, що угода дозволяє видавати візи у встановлений термін, включно з безкоштовними візами для студентів, журналістів та інших категорій громадян. Євродепутат закликав сторони ратифікувати обидві угоди у найближчий час, щоб вони набрали чинності з 1 січня 2008 р.
Як заявив доповідач за згодою про повернення нелегальних мігрантів між ЄС та Україною Інесе Вайдере, Україна повинна поширити безвізовий режим для громадян Євросоюзу також на нові країни ЄС - Болгарію та Румунію. Як відзначила Вайдере, "беручи до уваги важливість рівного відношення до всіх громадян Євросоюзу з боку третіх країн, я привітаю заяву європейського співтовариства від 8 червня цього року про необхідність зрівняти вимоги до в'їзду в Україну болгарських і румунських громадян. Це варто зробити перед тим, як ратифікувати угоди - про полегшення візового режиму і про реадміссії, які будуть обговорюватися в одному пакеті".
Як відомо, у червні ц.р. Україна і Європейський Союз підписали Угоди про спрощення візового режиму і реадміссії. Документи були підписані в Люксембурзі в ході 11 засідання Ради з питань співробітництва між Україною і ЄС.
Угода про спрощення візового режиму, зокрема, передбачає скорочення терміну видачі віз українцям до 10-ти днів. Вартість Шенгенської візи закріплена на рівні 35 євро. Для пенсіонерів, дітей до 18 років, студентів, перевізників і українців, які їдуть до своїх родичів за кордон євровіза буде безкоштовною. Крім того, істотно зменшується кількість документів, необхідних для одержання візи.
Угода про реадміссії встановлює чіткі критерії, коли і як повертати осіб, які незаконно проживають на території країн-членів ЄС та України, причому ці зобов'язання стосуються як громадян України та країн-членів ЄС, так і осіб без громадянства.
Відзначимо, за словами міністра закордонних справ України Арсенія Яценюка, угода про спрощений візовий режим між Україною і ЄС буде одним з перших документів, що буде розглядати новий парламент.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас