Українці найбільш схвильовані зростанням цін і тарифів на послуги ЖКГ та корупцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці найбільш схвильовані зростанням цін і тарифів на послуги ЖКГ та корупцією

Казна та Політика
133
Українські громадяни найбільш схвильовані питаннями цінової політики, тарифів на комунальні послуги та корупції у вищих ешелонах влади, свідчать результати опитування дослідницького центру TransitionDemocracyFund, представлені на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
Відповідно до них, 68,7% опитаних громадян найбільше стурбовані нестабільністю цін, а кожного другого респондента (48,2%) хвилює необґрунтоване підвищення тарифів на послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ).
Представник місії TransitionDemocracyFund в Україні, кандидат соціологічних наук Костянтин Корж відзначив, що такі настрої в суспільстві є "абсолютно нормальними і говорять про зародження політичного імунітету в громадян". Соціолог впевнений, що перевага соціально-економічних проблем для українців говорить про те, що "суспільство здорове".
Іншим блоком питань, що хвилюють виборців України, є соціально-політичні питання: 49% переконане, що в країні варто проводити боротьбу з корупцією, 42% респондентів стурбовано байдужістю влади до думки простих громадян, 33,5% вважає, що влада не може забезпечити умови дотримання законів. При цьому збільшується увага громадян до діяльності органів місцевого самоврядування.
Також актуальної залишається проблема працевлаштування - 40% опитаних хвилює це питання, особливо серед молодих громадян.
При цьому витіснення російської мови та культури хвилює лише 16,6% опитаних, а слабкими позиціями української мови стурбовані тільки 11,9%.
Корж звернув особливу увагу на те, що "мовна проблема" в Україні має ситуативний характер, а двомовності в Україні варто не боятися, а пишатися ним.
"Мовна карта, що розігрується політиками, тільки нагнітає ситуацію в країні. Якби політики не займалися цим, то проблема мови не стояла б так гостро", - відзначив соціолог.
При цьому 24% опитаних сподівається на поліпшення політичної і соціально-економічної ситуації в Україні після парламентських виборів 30 вересня, 29% прогнозують погіршення ситуації.
Опитування проведене центром TransitionDemocracyFund 3-5 вересня 2007 року серед 3,6 тис. міських жителів України у віці від 18 років. Статистична похибка не перевищує 3,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас