Коалиція налаштована делити кошти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коалиція налаштована делити кошти

Казна та Політика
161
На поточному тижні бюджетний комітет Верховної Ради V скликання приступиться до розгляду держбюджету на 2008 р.
Голова комітету Володимир Макєєнко (№47 у виборчому списку Партії регіонів) показав план-графік, відповідно до якого ВР планує укластися із прийняттям головного фінансового документа у встановлений Бюджетним кодексом термін - до 1 грудня поточного року. Задекларовані планом наміру підтвердив і перший віце-прем'єр Микола Азаров (№6 у списку ПР). Він заявив, що має намір 12 вересня на черговому засіданні Кабміну запропонувати членам уряду прийняти бюджет у цілому і передати його на розгляд Ради.
Володимир Макєєнко сказав, що бюджетний комітет уже формує робочі групи із числа членів комітету, які будуть працювати у конкретних напрямках. Профільному комітету необхідно у п'ятиденний тенрмін провести засідання для ознайомлення із проектом до того, як він повинен бути представлений Миколою Азаровим у Раді. Учора спікер Олександр Мороз (№1 у списку СПУ) заявив, що засідання парламенту може відбутися після 20 вересня. Планується, що проект бюджету буде головним питанням засідання.
За словами пана Макєєнко, у парламенті відмовляться від делегування членів кожного із профільних комітетів для роботи над проектом бюджету, як це передбачено Бюджетним кодексом. "Бюджетний кодекс приймався в одній виборчій системі, а зараз система партійна, так що норма трошки застаріла. Нам досить того, що в комітеті представлені члени всіх фракцій", - заявив голова бюджетного комітету.
У Раді V скликання ще не встигли ознайомитися із проектом бюджету, прийнятим за основу на минулому засіданні Кабміну. Голова комітету з питань науки і освіти Катерина Самойлик (№ 17 у списку КПУ) повідомила, що із проектом не встигла ознайомитися у зв'язку із зайнятістю в передвиборній кампанії. З тієї ж причини не бачив проекту і голова комітету з питань промислової регуляторної політики та підприємництву Сергій Матвієнков (№ 17 у списку СПУ). Але керівники комітетів завірили, що повністю готові до роботи над бюджетом. "У другій половині дня після подання проекту бюджету в сесійному залі ми проведемо засідання комітету, запросивши представників нашого профільного міністерства", - повідомила пані Самойлик. Сергій Матвієнков також має намір зібрати своїх колег: "Бюджет потрібно приймати в будь-якому випадку. Якщо хтось захоче його покритикувати до і після виборів - нехай покритикує".
Відповідно до Бюджетного кодексу після прийняття до розгляду Радою представленого проекту закону про держбюджет не пізніше 1 жовтня документ розглядається народними депутатами, комітетами ВР, депутатськими фракціями і групами. Профільні комітети ВР передають свої пропозиції до держбюджету, а також делегують своїх представників для участі в роботі бюджетного комітету. До 15 жовтня, після розгляду пропозицій до проекту закону, бюджетний комітет ухвалює рішення щодо підтримки або відхиленні документа. Після чого не пізніше 20 жовтня ВР приймає проект у першому читанні. Свої пропозиції до другого читання проекту Кабмін направляє в парламент не пізніше 3 листопада. Друге читання проекту держбюджету завершується до 20 листопада, а третє - не пізніше 25 листопада. Закон про держбюджет на наступний рік приймається в парламенті до 1 грудня.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас