Мінюст все таки міняє порядок реєстрації іпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінюст все таки міняє порядок реєстрації іпотеки

Нерухомість
393
Мін'юст дозволив нотаріусам реєструвати права на нерухомість без виписки із БТІ, а покупцям житла - завіряти свої права не за місцем перебування нерухомості.
Міністерство юстиції вирішило внести зміни в інструкцію "Про порядок проведення нотаріальних дій нотаріусами України" від 2004 року. Зміни зводяться до наступного: раніше де-юре завірити договір іпотеки в нотаріуса можна було тільки при наявності оцінки (штампа) про реєстрації відповідних прав і виписки з Реєстру прав власності на нерухоме майно і тільки за місцем перебування цього майна. Для покупки житла з використанням позикових коштів це було вкрай незручно. Тепер же підставою для реєстрації договорів, що стосуються іпотечних угод, досить надати документ, що підтверджує, що перехід майнових прав відбудеться в майбутньому.
Таким чином, Мін'юст усунув проблему реєстрації договорів купівлі-продажу недобудованого житла. За словами опитаних юристів, для "первинки" таким документом може бути договір про участь у Фонді фінансування будівництва або інший припустимий договір із забудовником.
Нові умови посвідчення угод уже подані на реєстрацію і наберуть чинності на початку вересня. Так що побоювання банкірів про "смерть іпотеки" або "прийдешньому підвищенні ставок з іпотечних кредитах" були явно передчасні.
Скасування роз'яснення Мін'юсту (швидше за все, пролобійована банками) відбулися саме вчасно. Як повідомили в Українській національній іпотечній асоціації, у Криму, Вінницькій і Миколаївській областях нотаріуси вже почали відмовляти в нотаріальному посвідченні договорів іпотеки без довідки БТІ про перехід права власності. Тобто через тиждень процес видачі іпотечних кредитів міг би реально загальмуватися.
"Ми знаємо, що близько 60% операцій вторинного ринку здійснюється купівлею-продажем нерухомості за участю банківського кредитування... і десь близько 70% операцій на первинному ринку", - відзначає директор напрямку іпотеки Укрсіббанку Роман Тищенко.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас