Західні експерти дали оцінку українській економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні експерти дали оцінку українській економіці

Казна та Політика
707
У Берліні відбулася презентація аналітичного звіту Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Він присвячений положенню справ в економіці України.
За словами керівника експертної групи, що склала звіт, професора Андреас Вергеттер, за рівнем корупції, відсутності системного оподатковування та зарегулбованості економіки Україна займає одне з перших місць у Європі. "Але, незважаючи на це, за останні 5-6 років українська економіка росте на 6 - 8% на рік", - відзначив експерт.
Доходи населення збільшуються на 18-20% на рік. Платіжний баланс зводиться без серйозного дефіциту, пише Німецька хвиля.
Україна поки недостатньо задіює власні ресурси для структурних реформ. Зростання валового національного продукту багато в чому пояснюється зовнішніми причинами і стимульований удалою макроекономічною ситуацією у світі. "40% експорту України - це метали, а ціна на них за останні роки збільшилася в кілька разів", - помітив експерт ОЕСР.
Основний експортний товар дорожчає швидше, ніж нафта та газ, які доводиться імпортувати. Тому Україна поки порівняно безболісно пережила зростання цін на російські енергоносії. Але довго таке положення не протриває. Зійдуть на нівець й інші конкурентні переваги - гарна виробнича база, що дісталася від часів СРСР, і дешева робоча сила. Індустрію прийдеться модернізувати, створюючи сучасні заводи. Але інвестиційна активність у цій сфері залишає бажати кращого.
Не завжди сприяє розвитку бізнесу і держава. Воно, за оцінкою експертів, скоріше перешкоджає структурним змінам, ніж сприяє їм. Дотепер 48% українських підприємств усе ще належать державі. Багато хто з них працюють у збиток і вимагають постійних уливань із бюджету.
В останні роки скоротилися дотації в нерентабельних галузях. Стала більш прозорою і послідовною фіскальна політика. Зроблено важливий крок убік приєднання до СОТ. Але цього, вважають експерти, недостатньо. Справді ринкові реформи ще тільки мають бути. Їх здійснення, на думку співробітників Організації економічного співробітництва та розвитку, - необхідно. Адже численні фактори, що сприяли росту українській економіці в останні роки, незабаром можуть зійти або вже сходять на нівець.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас