ОПЕК обговорить у Відні символічне збільшення видобутку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК обговорить у Відні символічне збільшення видобутку нафти

Енергетика
76
ОПЕК сьогодні може розглянути символічне збільшення видобутку нафти, запропоноване найбільшим експортером «чорного золота» Саудівською Аравією та деякими іншими країнами Перської затоки, щоб зменшити занепокоєння країн- споживачів із приводу скорочення запасів і негативного впливу високих цін на нафту на економіку.
Ціни на нафту тримаються поблизу досягнутого 1 серпня рекордного значення в $78,77 за барель.
Але даний план може зустріти опір з боку Ірану та Венесуели, які підтримують високі ціни на нафту.
"Вони можуть незначно підвищити видобуток", - сказав джерело в ОПЕК, маючи на увазі Саудівську Аравію, Кувейт, ОАЕ та Катар.
"Але якщо вони зустрінуть твердий опір, вони можуть відмовитися від цієї ідеї", - додав він.
Самі представники ОПЕК відмовилися від коментарів.
ОПЕК, що добуває близько 30 мільйонів барелів у добу для світового ринку обсягом 86 мільйонів барелів у добу, аналізує суперечливі економічні дані напередодні початки зимового сезону.
Індустріально розвинені країни-споживачі очікують скорочення своїх запасів нафти до січня до п'ятирічного мінімуму, якщо ОПЕК не збільшить видобуток нафти.
Але неясність із приводу подальшого розвитку економіки США після виходу даних про скорочення робочих місць уперше за останні чотири роки викликає сумнів щодо росту попиту нафти у найбільшого світового споживача. Існують також побоювання із приводу можливого негативного впливу кредитної кризи на реальну економіку США.
Для будь-якого рішення ОПЕК ключовим є думка Саудівської Аравії, видобуток якого в серпні склала 8,65 мільйона барелів нафти в добу при загальному видобутку ОПЕК в 30,37 мільйона барелів, за даними Рейтер. На частку Саудівської Аравії також доводяться основні потужності додаткового видобутку.
Збільшення видобутку на 500.000 барелів у добу заспокоїть споживачів і не вплине на падіння цін і на надлишок поставок нафти на ринок.
ОПЕК торік прийняв рішення видобуток на 1,7 мільйона барелів у добу.
У цей час 10 членів ОПЕК уже добувають на 1,0 мільйона барелів у добу більше покладених з обмеженню 25,8 мільйона барелів.
Прогнози попиту на четвертий квартал вказують на його зростання на 2,0 мільйони барелів. Міжнародне енергетичне агентство (IEA) очікує зростання споживання до 88,1 мільйона барелів у добу, ОПЕК - до 87,08 мільйона.
Глава IEA Нобуо Танака також вважає, що ринки нафти зазнають труднощів і зажадають додаткових обсягів для задоволення високого попиту в найближчі місяці.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас