Експерт: Сьогодні існують об'єктивні причини для росту ринкової капіталізації ФР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Сьогодні існують об'єктивні причини для росту ринкової капіталізації ФР

Фондовий ринок
352
Сьогодні існують об'єктивні причини для росту ринкової капіталізації українського фондового ринку. Таку думку FINANCE.UA висловив генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква.
За його словами, завдяки серпневій корекції цін на акції, в результаті якої вартість ліквідних паперів залежно від емітента знизилася від 5% до 25%, з ринку українських акцій уже практично повністю пішла спекулятивна складова. У цей час і продавці, і покупці в основному згодні з діючої на ринку ціною.
"Спреди ж з найбільш ліквідних паперів звузилися до діапазону 0,2-5%, що робить зовсім не привабливими короткотермінові операції з них", - повідомив він.
Морква також сказав, що з малоліквідними цінними паперами ринкових операцій також практично немає через надмірно великі ризики домогтися в середньо терміновому періоді дохідної зворотності з інвестицій.
Експерт назвав ще одним фактором стабілізації цін на фондовому ринку відтік, що знизився, приватних інвестиційних ресурсів з ризикового сегмента фондового ринку. "Якщо в другій половині серпня з українського ринку акцій зволіли ретируватися найбільш обережні інвестори, то гравці, що залишилися, своїх позицій закривати поки не збираються", - сказав він.
Останні розраховують взяти реванш не тільки за серпневий спад, але й добре заробити в завершальному кварталі року, пояснив Морква.
На його думку, "викид на український фондовий ринок нових інвестиційних ресурсів для покупки, що володіють потенціалом росту українських активів, буде не тільки штовхати нагору ціни на акції емітентів, що купують, але і відновить спекулятивний інтерес торговців практично до всіх найбільш ліквідних цінних паперів". Це, у свою чергу, приведе і до нового витка росту цін на "блакитні фішки", сказав Морква.
Він вважає, що "початок осіни наш організований ринок цінних паперів зустрів в'яло". Середньоденні торговельні обороти в ПФТС на початку вересня в порівнянні з фінальною декадою серпня скоротилися у 2 рази, а на ринку акцій реальні ринкові торги впали ще більше. Так, на попередньому тижні середньоденний торговельний оборот акціями українських емітентів досяг 39 млн. грн. На поточному ж тижні торгівля ризиковими інструментами в ПФТС скоротилася в середньому до 16 млн. грн. за день, підкреслив гендиректор компанії.
Морква нагадав, що відсутність стабільних позитивних новин зі світових фондових площадок і передвиборна ситуація в середині країни змушують фондових гравців бути більш стриманими у покупках і навіть взяти "інвестиційний тайм-аут". Однак при досить спокійній політико-економічній обстановці в Україні і стабілізації ситуації на міжнародних ринках інтенсивність торгів у ПФТС із кожним тижнем буде зростати. Відповідно, інвестиційний інтерес до українських паперів буде активізуватися, а ринкова капіталізація підприємств рости, сказав експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас