Міністр нафти Іраку: ОПЕК обговорить можливість збільшення обсягів видобутку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр нафти Іраку: ОПЕК обговорить можливість збільшення обсягів видобутку нафти

Енергетика
73
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) обговорить на майбутній зустрічі можливість збільшення обсягів видобутку нафти з метою стабілізації цінової ситуації на ринку "чорного золота". Про це заявив міністр нафти Іраку Хусейн аш-шахристани на конференції в м.Дубай.
За словами міністра, "ціни на нафту визначаються співвідношенням між попитом та пропозицією; у цей час вартість нафти стоїть на високому рівні, тому необхідно обговорити можливість легкого збільшення обсягів видобутку з метою відповідності підвищеному попиту на нафту".
Як раніше повідомлялося, намір запросити в Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) збільшення обсягів поставки нафти на світовий ринок на 1 млн барр./доба висловила Саудівська Аравія, оголосив американський дослідницький центр PFC Energy. За даними інституту, запит на 500 тис. або на 1 млн барр./день буде зроблений на зустрічі ОПЕК.
У той же час, президент ОПЕК і міністр нафти Об'єднаних Арабських Еміратів Мохаммед аль-хамлі вважає, що на міжнародних нафтових ринках достатньо нафти. За його словами, високі ціни на чорне золото пов'язані з недостачею переробних потужностей, передає Reuters.
Глава ОПЕК підкреслив, що картель має намір забезпечувати необхідною кількістю нафти всіх споживачів. Однак у той же час відзначив, що необхідно близьке співробітництво між споживачами та виробниками. "Забезпечення поставок і забезпечення попиту є сторонами однієї медалі", - сказав він.
На початку серпня ц.р. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) закликало ОПЕК ухвалити рішення щодо підвищенні обсягів нафтовидобутку на черговому засіданні членів ОПЕК, що заплановано на 11 вересня ц.р. За розрахунками МЕА, зростання світового споживання нафти у 2008 р. може перевищити обсяги поставок. Однак представники ОПЕК вважають, що у другій половині 2007 р. і на початку 2008 р. світовий попит на "чорне золото" може скоротитися головним чином у зв'язку із проблемами у нафтопереробному секторі США, а також у зв'язку з можливим уповільненням темпів росту американської економіки на тлі кризи subprime.
Представники ОПЕК проведуть зустріч у Відні 11 вересня ц.р., передає Reuters.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас