Сумчани вимагають поділитися рентою за видобуток нафти та газу в області — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сумчани вимагають поділитися рентою за видобуток нафти та газу в області

Енергетика
187
Жителі Сумської області вимагають внесення у державний бюджет України на 2008 рік норми про відрахування місцевим бюджетам 25% ренти за видобуток в області нафти, газу та газового конденсату, повідомив голова Сумської обласної ради В'ячеслав Шапошников.
За його словами, в облраду надходить величезна кількість листів від жителів області з таким проханням. У випадку її невиконання, вони обіцяють вдатися до масових акцій протесту.
Шапошников повідомив, що облрада не раз протягом 2006-2007 років перед Міністерством фінансів піднімав питання про відрахування місцевим бюджетам частини рентної плати, однак ніякої відповіді поки не одержала.
"Видобуток нафти ы газу на території Сумської області приносить держбюджету тільки податків і зборів на суму більше 1,5 мільярда гривень. Із цих коштів область не одержують нічого, у той час, як в області найгірші показники народжуваності, за рівнем смертності область у трійці найгірших, у районах нафтовидобутку жахлива ситуація з онкологією, забрудненням ґрунту та води", - відзначив голова облради.
За його словами, 3 млрд гривень область перераховує в держбюджет, річний бюджет області становить 1,8 млрд гривень, а бюджет розвитку - 100 млн гривень. У випадку ж відрахування бюджету 25% ренти за видобуток нафти, газу та газового конденсату область очікує одержувати щорічно додатково 400 млн гривень для розвитку, що дозволить вирішити більшість проблем.
"З нашою пропозицією погодилися керівництво ВАТ Укрнафта і керівники інших регіонів, де ведеться видобуток нафти та газу. Тим більше що відповідна норма була прописана раніше в Кодексі України про надри. Однак зараз вона скасована, і всі кошти (від ренти) в обсязі 100% надходять у держбюджет", - відзначив Шапошников.
Відрахування в держбюджет рентної плати за видобуток нафти, газу та газового конденсату в області у 2004 році склали 223,5 млн гривень, в 2005 - 680,4 млн гривень, в 2006 - 1267,0 млн гривень. Прогноз на 2007 рік - 1 млн 845,8 тис. гривень.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас