Ресурсний націоналізм вдарить і по сировинним країнам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ресурсний націоналізм вдарить і по сировинним країнам

Енергетика
163
Ресурсний націоналізм, що обмежує доступ іноземних інвесторів до родовищ країн-експортерів сировини, підштовхне споживачів до використання альтернативних джерел енергії, а також до зниження інвестицій у сировинні країни, повідомило Міжнародне енергетичне агентство в понеділок.
Проявами ресурсного націоналізму спостерігачі називають заходи урядів і державних корпорацій щодо встановленняя твердого контролю над енергетичним сектором і жорсткість умов для іноземних інвесторів. Подібні дії привели до припинення роботи ConocoPhillips у Венесуелі, а також до поступок Royal Dutch Shell і BP російської газової монополії Газпром.
"Не дивно, що споживачі прагнуть до диверсифікованості поставок, як географічної, так і у плані видів палива. Це може створити порочне коло інвестицій", - говориться в доповіді агентства про стан ринку нафти.
Ресурсний націоналізм не представляє із себе якогось нового явища і не є єдиним джерелом безпеки для централізованих економік.
"Всі уряди намагаються максимізувати виторг від природних ресурсів. Попередні фази ресурсного націоналізму включали націоналізацію в Мексиці в 1930-і роки і створення ОПЕК в 1960-і. Останні прояви мали місце в 1970-х, а потім знову в 2000-х, збіглися зі звуженням ринків і ростом цін", - відзначає IEA.
Всі уряди, як країн-членів Організації економічного співробітництва та розвитку, так і поза ОЕСР, прагнуть використати зростання ціни на нафту як привід для збільшення своєї частки виторгу, заявляє агентство.
"Ці дії можуть зберегти високі ціни в короткостроковій і середньостроковій перспективі".
"Високі ціни в 1970-х сприяли скороченню попиту та розширенню розробки... В результаті, крива циклу веде до зниження цін і рівня виторгу, підштовхуючи уряду країн-експортерів до пом'якшення доступу і політику, більш лояльну до міжнародних компаній".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас