Бакулін:"Нафтогаз України" вивчає пропозицію, яка передбачає можливість передачі РФ частини ГТС України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бакулін:"Нафтогаз України" вивчає пропозицію, яка передбачає можливість передачі РФ частини ГТС України

Енергетика
197
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вивчає пропозиції, що передбачають можливість передачі в управління Російської Федерації частини газотранспортної системи (ГТС) України в обмін на входження в активи видобувних компаній на території РФ. Про це на прес-конференції повідомив сьогодні голова правління "Нафтогаза України" Євген Бакулін.
При цьому він підкреслив, що в цей час в Україні діє закон, що забороняє відчуження магістральних газопроводів. "Ми не збираємося цей закон порушувати, але ми повинні ретельно вивчити будь-які пропозиції. Відмовитися простіше всього... ми повинні подивитися, наскільки це буде вигідно Україні", - відзначив керівник "Нафтогазу України".
За оцінками Бакуліна, участь РФ у управлінні української ГТС може забезпечити Україні додаткові поставки в обсязі 50-55 куб. м газу на рік як газ власного видобутку. "Це становить річний обсяг потреби України в газі... У такому випадку, ми могли б самі формувати на нього свою внутрішню ціну", - вважає він.
Бакулін також повідомив, що після детального опрацювання з російською стороною можливих варіантів подібного співробітництва пропозиції "Нафтогаза України" будуть представлені Кабінету міністрів і Верховній Раді.
Відзначимо, що наприкінці березня ц.р. НАК "Нафтогаз України" спростував заяву лідера БЮТ Юлії Тимошенко щодо відчуження компанією функцій з управління українською ГТС. "Управління газотранспортною системою продовжує здійснювати дочірня компанія "Укртрансгаз", а передача функцій управління ГТС прямо заборонене низкою законів України, останній з яких прийнятий у лютому 2007 р. з подання Тимошенко", - говорилося в заяві компанії. Транспортування природного газу через магістральні трубопроводи здійснює "Укртрансгаз" розподільними газопроводами - більше 40 регіональних підприємств з газопостачання та газифікації. Послуги із транзиту газу через територію України компаніям-нерезидентам робить винятково "Нафтогаз України". Компанія також заявила, що не приймала ніяких документів щодо відчуження функцій управління ГТС у майбутньому.
Нагадаємо, 21 лютого 2007 р. Президент України Віктор Ющенко підписав прийнятий Верховною Радою 6 лютого ц.р. переважною більшістю в 430 голосів Закон про заборону продажу української ГТС, поданий БЮТ. Даний законопроект "забороняє будь-які маніпуляції з НАК "Нафтогаз України".
1 лютого Президент Росії Володимир Путін заявив, що між Україною і Росією йдуть переговори про об'єднання газотранспортних активів.
Як відомо, віце-прем'єр-міністр із питань ПЕК Андрій Клюєв заявляв, що Кабінет міністрів не має наміру передавати українську ГТС в управління Росії. Тим часом, перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров вважає за доцільне спільне з Росією управління української ГТС. Президент Віктор Ющенко вважає передчасним обговорювати об'єднання газотранспортних активів з Росією, а прем'єр-міністр Віктор Янукович допускає об'єднання із РФ - на паритетних умовах.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас