Україна стала основним імпортером грузинського вина — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна стала основним імпортером грузинського вина

Аграрний ринок
391
В 2007 році більше половини всього винного експорту із Грузії довелося на Україну. Такі дані містяться у звіті міністерства сільського господарства Грузії.
За даними місцевих аграрних чиновників, за чотири місяці 2007 року із Грузії експортовано 2 млн 443,1 тис. пляшок вина ємністю 0,75 л. З них 1 млн 316 тис. пляшок було відправлено на ринок України.
У грошовому еквіваленті це склало понад $10 млн. Крім імпорту вина Україна лідирує і за споживанням грузинського бренді - з 1 млн. 26 тис. експортованих пляшок бренді (по 0,5 л) на нашу країну довелося 570,3 тис. пляшок.
"Ми у будь-якому випадку присутні набагато ширше на українському ринку (ніж раніше)",- сказав президент Грузії Михайло Саакашвілі. При цьому він підкреслює, що українські та грузинські вина не є прямими конкурентами в силу різних смакових характеристик і цінових сегментів.
Проте, за підсумками першого півріччя 2007 року, в Україні істотно знизилося виробництво тихих вин. Скорочення обсягів виробництва склало 6,2% (7726,9 тис. дав). Експерти називають низку причин такого скорочення, крім грузинської винної експансії, зокрема, зниження обсягів виробництва вина в упакуванні Tetra Pak.
Крім того, у деяких українських виробників виробництво все-таки росте. "Ми ростемо. Незважаючи на те що виробництво в цілому на ринку знижується", - говорить директор заводу Коктебель Олександр Гаран. За підсумками першого півріччя, рівень виробництва бренду Коктебель збільшився на 27,2% і склав 232,8 тис. дав.
Нагадаємо, що напередодні грузинської експансії українські виробники вина лобіювали введення спеціальних мит і квотування ввозу молдавських і грузинських вин в Україну, а асоціація Спілки оптовиків і виробників алкоголю та тютюну (СОВАТ) виступила проти протекціонізму відносно грузинських виноробів.
З 27 березня 2006 року в Росії діє повна заборона на ввезення вина і виноматеріалів з Молдавії та Грузії. До цього моменту 80% грузинського винного експорту було орієнтовано на російський ринок. Зараз крім України основними імпортерами грузинського вина є Казахстан (220,2 тис. пляшок), Латвія (194,7 тис.), Польща (58,3 тис.) і США (137,9 тис.).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас