Кабмін: Український будівельний ринок на межі дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін: Український будівельний ринок на межі дефолту

Нерухомість
9567
Про те, що будівельний ринок на межі провалу заявляють чиновники Кабміну, які сформували робочу групу для вивчення даної проблеми.
Головне, що вселяє сьогодні побоювання фахівцям, - це те, що будкомпанії не бажають вкладати у свої проекти власні кошти і зводять об'єкти переважно за рахунок позичених грошей. Здійснюючи запозичення за допомогою цільових облігацій, будівельники мають можливість забезпечити себе (облігації не забезпечуються реальними активами) і підставити інвесторів - ті у випадку форсу-мажору як оком змигнути гублять свої заощадження і не одержують ніяких компенсацій. Фінансисти впевнені: якщо найближчим часом чиновники не вживуть заходів, то на початок наступного року такі ситуації стануть масовим явищем.
Як пише Ділова столиця, агентство Кредит-Рейтинг направило листи до Кабмін і ДКЦПФР, у яких висловилор стурбованість украй низькими рейтингами паперів компаній, що діють на ринку житлового будівництва. Із привласнених на сучасний момент 354 рейтингів облігацій інвестиційний рівень мають лише 70, переважає ж рейтинг категорії uaCCC (значний ризик невиконання фінансових зобов'язань у випадку несприятливих економічних умов), понад 70 емісіям привласнена ще більш низька оцінка. Загальний обсяг випуску будівельних облігацій сьогодні перевищує 20 млрд грн. Найбільше аналітиків агентства тривожить те, що не менш 90% у структурі джерел фінансування забудовників, що одержала його рейтинги, становлять позикові кошти. Дефолти з ризикових облігацій можуть довестися на другу половину 2007 і наступний рік.
Першу подібну заяву Кредит-Рейтинг зробила ще в лютому, тоді вона було адресовано інвесторам. Цього разу агентство звернуло на будівельну проблему увага чиновників. Для вивчення проблеми перший віце-прем'єр Микола Азаров доручив створити спеціальну робочу групу, що вже почала роботу.
Спостерігачі вважають, що корективи в силі правила випуску будівельних облігацій будуть внесені не раніше грудня (правда, поки чиновники не поспішають ділитися своїми планами, і неясно, що саме буде мінятися). Стільки часу, на їх думку, піде в Держкомісії на вироблення та прийняття нових рішень. Поки ж покупці паперів будуть ризикувати.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас