Держава більше не буде дарувати квартири - таку ідею закладено в проекті Житлового кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава більше не буде дарувати квартири - таку ідею закладено в проекті Житлового кодексу

Нерухомість
386
Інтереси більшості українців це не торкнеться - просто так одержати житло було нереально. Однак новація скоротить махінації з розподілом квартир, - вважають експерти.
Ідея безкоштовно одержати квартиру в епоху нинішніх високих цін на нерухомість здається утопією. Однак влади міст продовжують безкоштовно виділяти житло. Приміром, у Києві чиновники розпоряджаються від 10% до 25% квартир у нових будинках - таку частку віддають їм будівельні компанії. Це житло повинне направлятися тим, хто стоїть у багаторічній черзі. Але куди воно йде фактично, мерія ретельно приховує.
Уряд вирішив змінити правила розподілу житла. Його пропозиції утримуються в проекті нового Житлового кодексу, що вже переданий у парламент. Основна ідея - житло буде надаватися не у власність, а тільки в тимчасове користування. Зараз одержувачі квартир від держави можуть безкоштовно його приватизувати. А за пропозицією уряду, житло буде передаватися тільки в наймання - без права приватизації або передачі в спадщину.
Відповідно до проекту, переваги повинні будуть одержати найбільш бідні городяни. Планується, що з них сформують окрему чергу, для якої буде виділятися "соціальне житло". Зараз у черзі на поліпшення житлових умов стоїть 1,3 млн. з 18 млн. українських родин. З них 150-250 тис. зможуть претендувати на одержання такого житла, розповів Володимир Кірюшин, начальник управління Міністерства з питань житлово-комунального господарства. Крім того, пріоритет залишиться в співробітників держорганізацій.
Але й вони будуть одержувати житло тільки на умовах наймання. "Безкоштовної приватизації більше вже не буде. До цього все йде", - сказав співробітник інституту "Проектреконструкція", який брав участь у розробці проекту кодексу. За його словами, із прийняттям нового Житлового кодексу буде змінений і закон "Про приватизацію державного житлового фонду", у якому буде встановлена дата закінчення безкоштовної передачі житла в приватні руки. Закони будуть передбачати продаж житла державою.
Якщо зміни будуть прийняті, це скоротить махінації з розподілом житла, хоча і не усуне їх повністю, вважають експерти. Зараз процедура виділення квартир заплутана, що дає простір для дій чиновників.
"Спеціально придумано близько 30 пільгових категорій - для того, щоб у них чорт ногу зламав. І маніпулювати ними легше: одиного ріку одним давати, іншого - іншим", - говорить Володимир Бондаренко, депутат Київрада від блоку Віталія Кличко. За його словами, при споруджуваних щорічно в столиці понад 1 млн. кв. м житла місцеві влади розподіляють для пільгових категорій черговиків тільки 60 тис. кв. м.
За матеріалами:
МедіаДім
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас