"Нафтогаз" просить Ющенко не втручатися в діяльність компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" просить Ющенко не втручатися в діяльність компанії

Валюта
218
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" звертається до Президента України Віктору Ющенко із проханням не політизувати фінансовий стан компанії і не втручатися в господарську діяльність компанії, обприлюднивши комерційну інформацію "Нафтогаза України". Про це говориться в заяві, розповсюдженій прес-службою НАК.
"Фінансовий план НАК "Нафтогаз України" на 2007 р., на який посилається президент, є абсолютно збалансованим документом. Цього року обсяг грошових надходжень компанії повністю дорівнює її витратам, тобто в "Нафтогазі України" немає дефіциту коштів. Витрати, зазначені президентом, є платою за обслуговування і повернення кредитів компанії, які безпідставно залучив і розтратив на суму близько 2 млрд дол. призначений після приходу Віктора Ющенко до влади екс-керівник "Нафтогазу" Олексій Івченко", - відзначається в документі.
НАК "Нафтогаз України" також не може одержати компенсацію різниці між закупівельною і реалізаційною ціною природного газу, що імпортується в Україну для потреб підприємств комунальної теплоенергетики. Відповідний механізм поліпшення фінансового стану компанії затверджений постановою Кабінету міністрів від 18.07.07 №951. Однак для одержання компенсації потрібно прийняти відповідне рішення у Верховній Раді, на нелегітимності якої наполягає саме президент.
"НАК "Нафтогаз України" неодноразово звертався до учасників виборчої кампанії із проханням не політизувати ситуацію в газовій галузі. Компанія ще раз відзначає неприпустимість маніпулювання інформацією для збільшення власного політичного рейтингу. На жаль, окремі політики ставлять власні передвиборні інтереси вище добробуту національної економіки. Зі свого боку НАК "Нафтогаз України" завіряє громадськість України в стабільному фінансовому стані компанії і плідному та позитивному співробітництві з урядом для всебічного розвитку нафтогазового комплексу", - відзначається в заяві.
Нагадаємо, напередодні Ющенко звернувся з листом до прем'єр-міністра Віктору Януковичу, у якому відзначив, що фінансовий план НАК "Нафтогаз України" на 2007 р., затверджений Кабміном, демонструє значне зменшення обсягів реалізації продукції у порівнянні з відповідними показниками 2006 р. Разом з тим, перехід частини споживачів на обслуговування у ВАТ "УкрГазЕнерго" не зменшив витрат компанії. Видаткова частина у фінплані становить 35 млрд 608,1 млн грн, з яких 12 млрд 464,6 млн грн - на забезпечення господарської діяльності. "Це свідчить про відсутність зацікавленості у фінансовому оздоровленні компанії і слабкому контролі її діяльності з боку уряду", - підкреслив президент. Він також відзначив, що рішення Кабміну про надання розстрочки податкових зобов'язань "Нафтогазу" ставить під сумнів виконання держбюджету з витратах, у тому числі й соціальних. Ющенко також нагадав, що до 27 серпня ц.р. Кабмін повинен надати прогнозний розрахунок надходжень і витрат "Нафтогазу" на 2008 р. з урахуванням можливого підвищення ціни на імпортований газ в 2008 р. і сплати розстрочених податкових зобов'язань.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас