АУБ не сподобалась ідея НБУ обмежити банківську діяльність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ не сподобалась ідея НБУ обмежити банківську діяльність

344
Асоціація українських банків підтримує дії НБУ щодо дедоларизації економіки держави, але проти обмежень діяльності українських банків на зовнішніх ринках капіталу. Відповідне рішення АУБ прийняла на нараді з обговорення постанови Правління НБУ, яким вносяться зміни до положення “Про порядок одержання резидентами кредитів, позичок в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позичок в іноземній валюті нерезидентам”, повідомила FINANCE.UA прес-служба АУБ.
Зокрема, обговорюючи відповідну постанову, представники банків відзначили, що вони з розумінням ставляться до дій НБУ щодо захисту внутрішнього фінансового ринку та зменшення доларизації економіки країни. У той же час, вони відзначили недооцінку НБУ наслідків для банків від окремих положень Постанови, механізмів і термінів введення таких змін.
Банкіри застерігають, що введення зазначених постановою обмежень на максимальну ставку залучення коштів від нерезидентів звужують можливості банків у забезпеченні потреб зростаючої національної економіки, які за рахунок тільки внутрішніх фінансових ресурсів тепер неможливо покрити в повному обсязі. До того ж, обмеження обсягу притягнутих банками іноземних інвестицій приведе до підвищення процентних ставок для кінцевого позичальника, що суперечить економічній і соціальній політиці держави.
За словами банкірів, Положення ставить у нерівні конкурентні умови банки з українським капіталом стосовно банків з іноземним капіталом. Зокрема, преференції одержують дочірні банки в Україні, які через свої материнські банки за кордоном зможуть вільно залучати валютні кошти в межах максимальних процентних ставок, тоді як українські банки по суті будуть виштовхнуті із зовнішніх ринків капіталу. Крім цього, надалі ці банки можуть зіштовхнутися із проблемою рефінансування коштів, притягнутих від іноземних інвесторів, що приведе до штучного обмеження розвитку діяльності і може спричинити погіршення ліквідності.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас